Keramická rovnátka

Keramická rovnátka jsou stále populárnější volbou mezi pacienty, kteří se rozhodli pro ortodontickou léčbu. Oproti tradičním kovovým rovnátkům nabízí keramická varianta esteticky příjemnější vzhled a je ideální pro ty, kteří chtějí diskrétnější způsob příměsi zubů. V tomto článku se podíváme na to, co jsou keramická rovnátka, jak se liší od rovnátek z jiných materiálů a jaké jsou jejich výhody a nevýhody.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
13/5/2023 1:27 PM

Co jsou keramická rovnátka? Keramická rovnátka jsou vyrobená z transparentního nebo barevně přizpůsobitelného keramického materiálu. Jsou navržena tak, aby se co nejlépe sladila s přirozenou barvou zubů, což je důvodem, proč jsou méně nápadná než kovové rovnátka. Tento typ rovnátek je oblíbeným řešením pro pacienty, kteří hledají vyvážený kompromis mezi účinností a estetikou během své ortodontické léčby.

Rozdíly mezi keramickými a kovovými rovnátky

  1. Estetika: Nejvýraznějším rozdílem mezi keramickými a kovovými rovnátky je jejich vzhled. Keramická rovnátka jsou přizpůsobena barvě zubů a jsou méně nápadná, zatímco kovová rovnátka jsou vyrobená z výrazného kovového materiálu, který je snadno viditelný.
  2. Materiál: Kovová rovnátka jsou vyrobená z nerezové oceli, zatímco keramická rovnátka jsou vyrobená z keramických materiálů. Keramika je velmi odolná a nealergenní, což z ní činí bezpečnou volbu pro pacienty s alergiemi na kovy.

Výhody keramických rovnátek

  • Pohodlí: Keramická rovnátka jsou hladší a méně dráždivá na sliznici ústní dutiny než kovová rovnátka. To znamená, že pacienti si mohou užívat větší pohodlí během celého procesu ortodontické léčby.
  • Odolnost a trvanlivost: Keramická rovnátka jsou vyrobená z odolného keramického materiálu, který je schopný odolat každodennímu namáhání při jídle a mluvení. Jsou navržena tak, aby vydržela dlouhou dobu a poskytla stabilní a účinnou korekci zubů.
  • Estetika: Keramická rovnátka jsou méně nápadná a lépe se sladí s barvou zubů, což z nich činí vhodnou volbu pro ty, kteří chtějí diskrétní ortodontickou léčbu.

Nevýhody keramických rovnátek

  • Citlivost na skvrny: Keramická rovnátka mají tendenci být více náchylná k skvrnám než kovová rovnátka. Je důležité dbát na důkladnou ústní hygienu a vyhnout se potravinám a nápojům, které by mohly způsobit skvrny nebo barvení materiálu.
  • Vyšší cena: Keramická rovnátka obecně mají vyšší cenu než kovová rovnátka. Je třeba brát v úvahu, že estetické výhody a pohodlí, které keramická rovnátka poskytují, mohou ovlivnit jejich cenovku.
  • Možné omezení využití: V některých případech, kdy je potřeba silnější korekce zubů nebo při závažnějších ortodontických problémech, mohou být keramická rovnátka méně vhodná. V takových situacích by zubní lékař mohl doporučit použití kovových rovnátek pro dosažení optimálních výsledků.

Keramická rovnátka nabízejí elegantní a esteticky příjemnou alternativu k tradičním kovovým rovnátkům. Jejich hlavní výhodou je jejich méně nápadný vzhled a pohodlí, které poskytují pacientům během ortodontické léčby. Nicméně je třeba zvážit také jejich vyšší cenu a citlivost na skvrny. V návazném článku se věnujeme dalším typům rovnátek a jejich ceně.

Autor: David Web, Zdroj: a foto: Pixabay