Fixní rovnátka cena

Fixní rovnátka jsou ortodontické přístroje, které se pevně připevňují na zuby a zůstávají na nich po celou dobu léčby. Jsou nazývána "fixní", protože jsou nepřenosná a nelze je snadno odstranit pacientem. Fixní rovnátka se často používají pro komplexnější ortodontické případy, kde je potřeba pevného a kontinuálního působení na zuby.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
30/5/2023 7:40 PM

Kovová fixní rovnátka

Kovová rovnátka jsou nejběžnějším typem fixních rovnátek. Jsou vyrobená z kovových drátů a ligatur, které jsou připevněny na povrch zubů. Kovová rovnátka umožňují přesnou kontrolu a posun zubů díky síle a odolnosti materiálu.

Existují také lingvální rovnátka, která jsou umístěna na vnitřní straně zubního oblouku. Jsou tedy skrytá a neviditelná při běžném úsměvu. Lingvální rovnátka jsou vyrobená z kovu a poskytují diskrétní možnost ortodontické léčby.

Ze své podstaty jsou všechna fixní rovnátka nošena v noci - této oblasti se věnujeme v samostatném článku.

Keramická fixní rovnátka

Dalším typem fixních rovnátek jsou keramická rovnátka. Jsou vyrobená z průhledného keramického materiálu, který se přizpůsobuje barvě zubů a je méně viditelný než kovová rovnátka. Keramická rovnátka jsou esteticky příjemnější volbou pro ty, kteří preferují méně nápadné rovnátka.

Každý typ fixních rovnátek má své vlastní výhody a omezení, a volba závisí na potřebách a preferencech pacienta. Při konzultaci se zubním ortodontem bude posouzena vaše specifická situace a bude navrženo nejvhodnější rovnátko pro dosažení požadovaných výsledků.

ukázka fixních rovnátek

Další typy rovnátek

Existují i jiné typy rovnátek kromě fixních rovnátek. Například snímací rovnátka (alignery, nebo také neviditelná rovnátka): Jsou vyrobená z průhledného plastu a jsou navržená tak, aby se přesně přizpůsobila tvaru zubů. Alignery se často používají pro mírné a středně těžké ortodontické problémy. Jsou snadno vyjímatelné, což umožňuje flexibilitu při jídle, pití a čištění zubů.

Každý typ rovnátek má své výhody a omezení, a volba závisí na individuálních potřebách a přáních pacienta. Před zahájením ortodontické léčby je nejlepší konzultovat s odborníkem, který vám poskytne informace o nejvhodnějším typu rovnátek pro vaši konkrétní situaci.

Cena Fixních rovnátek

Obecná cena fixních rovnátek se může lišit v závislosti na mnoha faktorech, včetně geografické oblasti, renomé zubního lékaře, složitosti případu a použitých materiálů. Orientační cena fixních rovnátek včetně souvisejících prací zubního lékaře v České republice se pohybuje mezi 20 000 až 60 000 korunami.

Je však důležité si uvědomit, že tato částka je pouze hrubý odhad a konečná cena se může lišit v závislosti na individuálních potřebách a případných doplňujících procedurách. Před zahájením ortodontické léčby je nejlepší se poradit s odborníkem, který vám může poskytnout přesnější informace o cenách a možnostech platby.

Autor: David Web, Zdroj: MuDr. Vladimír Hořejší, Foto: Freepik