Akcie Amazon - jaký výnos nabídly za posledních 10 let?

Zajímavé srovnání přinesl americký web CNBC, který spočítal, jaké zhodnocení nabídly od roku 2009 akcie známého online obchodu Amazon. Ten svou historii začal v roce 1994 a pod vedením Jeffa Bezose se z něj stala jedna z nejúspěšnějších značek v moderní historii. Současná hodnota Amazonu na americké burze dosahuje 828 miliard dolarů.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Původně se jmenoval Cadabra.com, patřil k jednomu z prvních obchodů na internetu a prodával pouze knihy. Jeff Bezos však svůj podnik brzy přejmenoval (jako inspirace mu posloužila nejdelší řeka světa Amazonka) a vedle knih rozšířil portfolio nabízených produktů i o další zboží. Dnes je z Amazonu největší online tržiště světa, které prodává vše od parfémů, hraček až po filmy. Vedle toho se Amazon pustil i do dalších oblastí byznysu, ve kterých se mu daří slušně růst. Nabízí například největší cloudové úložiště na světě, které prodává pod značkou Amazon Web Services a pustilo se i do výroby domácích asistentů, kde drží významný tržní podíl se svým produktem Alexa.

Cena akcií Amazonu se od roku 2009 zvedla více než 23x

Na všechny tyto podnikatelské inovace a úspěchy samozřejmě reaguje i akciový trh. Výpočty webu CNBC uvádí, že pokud byste v roce 2009 investovali do Amazonu 1 000 dolarů, nyní by vaše investice měla hodnotu 23 600 dolarů. V přepočtu na české koruny byste tak investovaných 22 700 korun rozmnožili na více než 535 000 korun.

vývoj cen akcií Amazonu
Graf akcií Amazonu, který ukazuje vývoj od roku 2009.

To je mimořádné zhodnocení i na poměry amerického akciového trhu, který se může pochlubit zajímavými výnosy. Analytici se shodují v tom, že tu největší zásluhu na růstu Amazonu má jeho zakladatel a generální ředitel Jeff Bezos. Americký vizionář je známý tím, že si klade velké cíle a stále expanduje do nových oborů a odvětví. Právě v tom je strategie firmy unikátní. Amazon se nespokojuje s tím, že je největším hráčem na trhu online obchodování, ale chce pronikat na další a nové trhy. V posledních letech tak například koupil streamovací platformu Twitch určenou hráčům počítačových her nebo rozjel svou video službu Amazon Prime, kterou konkuruje Netflixu a HBO.