Žádejte transparentní jednání při výkupu kovů. Ceník má být zveřejněn

Nejvyšší výkupní ceny kovů ale i papíru zveřejnily výkupny při náhlém nedostatku primárních surovin po pandemii covid a po začátku války na Ukrajině. V posledních měsících výkupní cena kovů stále klesá. Přesto je důležité kovový odpad třídit a odevzdávat k dalšímu zpracování.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
31/12/2023 10:22 AM

Kovy nepatří do komunálního odpadu

Důkladný úklid domácnosti, půdy, dílny či garáže může pomoci objevit nejen věci, které jste dávno považovali za ztracené, ale i spoustu harampádí. Skladování věcí, které jednou budou potřeba, po mnoho let vnáší negativní energii do interiérů a snižuje užitné vlastnosti nemovitostí, které přísluší k rodinným domům. Proto jakmile se rozhodnete jednou k radikálnímu úklidu, buďte nekompromisní. Odměnou vám bude více místa v policích, ale i zajímavá částka na bankovním účtu. To v případě, že se rozhodnete nalezené kovové předměty odevzdat do výkupen.

Nejistý výdělek sběračů

Z barevných kovů se nejčastěji vykupuje měď a mosaz, hliník, bronz, olovo, nerez, zinek a cín. Samozřejmě i jejich slitiny. Výkupny zpravidla přijímají kovy v neomezeném množství, při průmyslové likvidaci jsou ochotni se dohodnout na vlastním odvozu a poskytnou nakládací techniku. Cena za kilogram výrazně poklesla, nejvyšší nabídky zveřejňovaly výkupny po znovuoživení průmyslu po pandemii covid a po výpadcích dodávek z důvodu války na Ukrajině.

V posledních měsících dochází k dalšímu poklesu což je signálem, že zpomaluje globální ekonomika. Výrazný útlum stavebního průmyslu u nás, ale zejména v Číně, se promítá do nízkého zájmu hutí o staré železo a další kovy. Proto klesá i počet lidí, kteří pravidelně odnáší kov do sběru i drobných firem, které se zabývaly například vyklízením nemovitostí a následným odvozem kovů do sběren.

Pečlivá práce při výkupu kovů

Úkolem výkupny kovů není jen odpad shromáždit a pečlivě roztřídit. Musí se také postarat o přípravu druhotné suroviny pro prodej. Pokud odvedou práci pečlivě, ušetří cenné zdroje planety.

Nejčastěji se ve výkupnách surovin shromažďuje papír a nejrůznější kovy.

Po opracování kovů se materiál dále prodává do sléváren. Hutní průmysl v ČR spotřebovává jen malou část vykoupeného množství od občanů a firem, ostatní tuny materiálu putují například do Číny nebo Turecka. Hutě vykoupené kovy přetaví a připraví pro strojírenský či stavební průmysl.

Proč odevzdat kovy do výkupny

  • Menší množství odpadu na komunálních skládkách.
  • Šetření nerostných zdrojů na planetě.
  • Úspora energie při druhotném zpracování oproti primárnímu získání surovin.
  • Pozitivní příklad další generaci a důkaz, že recyklace má smysl.
  • Drobný ale i zajímavý dodatečný příjem.
Infografika na téma "jak dlouho se rozpadají suroviny"

Jak výkup kovů určuje ceník

Výkupní ceny se odvíjí přímo od vývoje ceny suroviny na Londýnské burze. Řídí se nabídkou a poptávkou na globálních trzích, ale mohou být ovlivněny i poptávkou v místě. Například pokud je v lokalitě významný zpracovatel druhotné suroviny. Proto se ceníky výkupu liší napříč regiony i v jednotlivých městech.

Seriózní a transparentní jednání při výkupu lze ověřit například tím, že výkupna pravidelně zveřejňuje a aktualizuje ceník výkupu na internetových stránkách a má jej přehledně vyvěšen na provozovně. Menší důvěru budí výkupny, které odesílají ceníky zákazníkům na požádání na email. Taková provozovna minimálně získá kontaktní údaje potencionálních zákazníků a může s nimi dále nakládat.

Nejvíce za čistý kov

Nejvyšší výkupní cenu nabízí sběrny za čistý kov bez příměsí. Čím vyšší je hustota a čistota kovu, tím vyšší výplatu získá původní majitel. Ve výkupně je odevzdaný kus přesně zvážen a posouzena jeho kvalita. Při výkupu speciálních kovů jako například wolfram, kobalt, nikl, molybden nebo niob, je obsah kovu měřený spektrometrem.

Výkup kovů, ceník v náhodně vybraných výkupnách

Pravidelně sledujeme ceny vykupovaných surovin, obvykle jsou nabídky zajímavější ve velkých městech, již jsme vás informovali o výkupu mědi, nejlepší cena nepostradatelné suroviny nebo zda se vyplatí výkup železa, cena za kg poklesla.

Srovnání ceníku výkupen kovů


Surovina
   
Praha   
   
Brno   
   
Prostějov   
   
železný plech   
   
5,10 Kč   
   
2,70 Kč   
   
3,50 Kč   
   
hliníkový plech   
   
43 Kč   
   
30 Kč   
   
22 Kč   
   
měděný drát   
   
169 Kč   
   
161 Kč   
   
150 Kč   
   
bronz   
   
120 Kč   
   
100 Kč   
   
105 Kč   

Výplata po výkupu kovů putuje na účet

V minulosti byl ve výkupnách problém zejména při nakládání s nelegálně získanými kovy. To změnila vyhláška, která ukládá výkupnám povinnost legitimovat osobu, která surovinu do výkupny předává a dále skutečnost, že není možné žádat o okamžitou výplatu peněz v hotovosti. Ta je zaslána zpravidla během několika dní na bankovní účet, pokud dotyčný bankovním účtem nedisponuje, zasílá se platba složenkou.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay

Zdroje:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zelezo-srot-papir-sber-ocel-vykup-kolejnice-ekonomika.A220713_203359_domaci_wes

https://www.skritecky.cz/clanek/barevne-kovy-a-co-o-vykupu-jeste-nevite_3

ceníky náhodně vybraných výkupen