Výkup hliníku - cena v roce 2024

Zbavit se přebytečných hliníkových částí, kabelů a dalších předmětů, které ho obsahují, můžete velmi snadno a odnesete si nejen hezkou peněžní odměnu, ale zároveň můžete mít klidné svědomí, že jste zabránili vzniku dalšího přebytečného odpadu. Kam tedy s hliníkem zajít a kolik za různé hliníkové předměty dostanete?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
3/1/2023 2:00 AM

Za kolik se vykupuje hliník a kde?

Stejně jako jiné kovy a materiály jako železo, mosaz, bronz, zinek nebo cín, také hliník jako lehký dobře vodivý kov může najít další uplatnění svého využití a nemusí pouze zbytečně zatěžovat životní prostředí. Hliník je navíc odolný proti korozi, proto je velmi dobrým konstrukčním a obalovým materiálem. Nejčastěji ho tedy najdete v elektrotechnice, ale jeho slitiny se hojně používají třeba v letectví.

Pokud se vám tedy doma nebo na zahradě povalují staré hliníkové elektro dráty, profily, plechy nebo převodovky, neváhejte a zaneste je do kovošrotů a výkupen surovin, které si s nimi dále poradí. Kromě výše zmíněných můžete donést i chladiče, ráfky aut, žaluzie, kabely, fólie nebo špony, vždy záleží na konkrétní výkupně. Hliník se vykupuje jako jiné suroviny na kilogramy, čím více ho tedy dovezete, tím větší finanční odměnu za něj dostanete.

Jelikož se jedná o specifický kov s širokým využitím, jeho výkup je vždy rozdělen do několika kategorií podle toho, na čem je použit a zda je smíchán s dalším kovem. I z toho důvodu je nejvyšší cena za kilogram hliníkovo-měděného chladiče v rozmezí mezi 60 a 90 Kč. Nejčastěji se však vykupují hliníkové elektro dráty mezi 50 až 60 Kč/kg, hliníkové dráty mastné/opalované/opředené mezi 10 a 25 Kč/kg, hliníkový elektro plech mezi 25 a 60 Kč/kg v závislosti na podílu železa a dalších kovů. Dále můžete jít vykoupit hliníkové profily od 45 do 60 Kč/kg, hliníkové žaluzie, fólie a špony mezi 15 a 20 Kč/kg nebo hliníkové kabely mezi 3 a 20 Kč/kg podle jejich průměru. Toto je pouze základní přehled toho, co výkupny a kovošroty nejčastěji vykupují.

Kategorie hliníkového materiálu Výkupní cena za kg (Kč) Poznámky
Hliníkovo-měděný chladič 60 - 90 Nejvyšší cena
Hliníkové elektro dráty 50 - 60 -
Hliníkové dráty mastné/opalované/opředené 10 - 25 Nižší cena kvůli nečistotám
Hliníkový elektro plech 25 - 60 Cena závisí na podílu železa a jiných kovů
Hliníkové profily 45 - 60 -
Hliníkové žaluzie, fólie a špony 15 - 20 -
Hliníkové kabely 3 - 20 Cena závisí na průměru kabelů

A co se dále děje s hliníkem po odevzdání do kovošrotu nebo výkupny surovin? Následně hliníkové části pečlivě roztřídí a opracují, aby byly co nejlépe připraveny na vrácení do sléváren a hutního průmyslu. Hliník se roztaví a nalije do forem, které jako odlitky dále pokračují do další hutní výroby a jsou zpracovány na různé další účely.

Výkup Dalších Kovů

Výkupní ceny kovů se neustále mění v závislosti na globálních trzích a lokální poptávce. Vedle hliníku, který má stabilní pozici na trhu, patří mezi často vykupované kovy také měď, ocel, železo a další neželezné kovy jako cín, zinek či olovo.

  1. Měď: Měď je vysoce ceněný kov díky své elektrické a tepelné vodivosti. Je oblíbená v elektrotechnickém průmyslu, a proto se cena při výkupu mědi za kilogram pohybuje mezi 100 až 150 Kč, v závislosti na čistotě a stavu.
  2. Ocel a železo: Tyto kovy jsou všudypřítomné a jejich výkupní ceny jsou nižší než u neželezných kovů. Ocelový šrot se pohybuje v cenách od 3 do 5 Kč/kg, zatímco ceny za kilogram železa jsou podobné.
  3. Další neželezné kovy: Ceny za cín, zinek a olovo se liší, ale obecně jsou vyšší než u železných kovů. Cín a zinek se pohybují v rozmezí 50 až 100 Kč/kg, zatímco olovo má tendenci být mírně nižší.

Význam Recyklace Kovů

Recyklace kovů má zásadní význam pro ekonomiku i životní prostředí. Nejenže snižuje potřebu těžby nových surovin, ale také šetří energii a snižuje emise skleníkových plynů. V recyklačním průmyslu je proto klíčové sledovat tržní trendy a adekvátně reagovat na změny cen.