Nejlevnější zubní implantáty a jejich cena a možnosti provedení zákroku

Zubní implantáty patří mezi nákladnou investici, je ale nutno mít na zřeteli, že s jejich osazením v ústech se lidem téměř kompletně vrátí funkčnost chrupu tak, jako by měli vlastní zuby. Pokud dáte na rozhodovací misky vah omezení, která přináší snímatelné zubní protézy, jsou zubní implantáty skvělým řešením. Poradíme vám, kde získat nejlevnější.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
26/5/2024 6:24 PM

Co je to zubní implantát

Jako zubní implantát se označuje kompletní náhrada zubu. To znamená pohledová i vnitřní, kořenová část zubu. Před nahrazením zubu implantací je obvykle nutné absolvovat extrakci původního zubu a počkat až se místo kompletně zahojí. Následně se do kosti vloží hlavice, která ponese pohledovou část zubu (korunku). Nejprve má pacient v místě jen drobnou plošinu a čeká se na zahojení implantátu a kosti. Proces může trvat až 6 měsíců. Po zahojení se na kovovou část uchytí pohledový (protetický, bílý) zub.

Proč zvolit zubní implantáty

Zubní implantáty jsou dokonale funkční. Nikde netlačí, perfektně sedí a plnohodnotně nahradí funkcí vlastní zuby. Nebudou citlivé a nebudou se v ústech kazit (pochopitelně to neznamená, že je možné zanedbat dentalní hygienu). Pohledová část zubu působí přirozeně, v žádné běžné životní situaci není možné poznat, zda se jedná o vlastní zub nebo implantát. Titanový implantát má dlouhou životnost počítanou v desítkách let. Bývá pravidlem, že přežívá svého majitele.

Kdo zhotoví zubní implantáty

Zubní implantáty si nechejte zhotovit na speciálním pracovišti stomatochirurgie. Lékař vás obvykle přijme na doporučení praktického stomatologa nebo se můžete na některá pracoviště objednat bez doporučení. Obvykle mají stomatochirurgové zveřejněnou cenovou kalkulaci pro jednotlivé zákroky, pokud ne, dozvíte se orientační cenu zákroku při první konzultaci. Rozdíly mezi jednotlivými pracovišti mohou být v desítkách tisíc, nebude chybou, pokud kontaktujete několik specialistů.

Jak se provádí implantace zubu

Pacient, který přichází na pracoviště stomatochirurgie, absolvuje nejprve konzultaci s ošetřujícím lékařem. Je zjišťována příčina chybějícího chrupu a očekávání pacienta. Následně jsou lékařem představeny možnosti řešení. Může jít o náhradu jednoho zubu, náhrady několika zubů formou kotvení na zubní implantáty nebo kotvení a podpora snímatelné zubní náhrady.

Co vše se platí při implantátech chrupu

Na trhu je několik typů implantátů, které se liší cenou. Zjistěte, jaký typ používá vámi vybraný stomatochirurg. Platí se za implantát, vnitřní pilíř a za umělou zubní korunku (náhradní pohledový zub). Podrobně jsme pro vás cenu zubních implantátů již zjišťovali. Cenu si stanovují sami dentisté, obvykle platí, že v menších městech jsou výkony levnější. Jelikož se jedná o rozdíly v desítkách tisíc, vyplatí se cestování mezi ambulancemi.

Zjišťujte nejen cenu implantátu ale i cenu doplňkových výkonů. Hradit budete vstupní vyšetření, rentgen, extrakci zubu (pokud je indikováno), dostavění kosti (pokud je indikováno) a následné kontroly. Každý stomatochirurg by s vámi měl konzultovat rozsah výkonu, možnosti a alternativy zvoleného řešení i cenovou náročnost výkonu.

Cena za implantát

V nejlevnějším provedení stojí náhrada jednoho zubu pomocí implantace mezi 10 až 15 tisíci. Cena ale může být navýšena, pokud je nutné dopracovat kost, do které se implantát kotví. Další poplatky mohou být účtovány za vstupní vyšetření, extrakci původních zubů, anestezii, provedení rentgenu a další doplňková vyšetření.

Čím více zubů si necháváte nahradit, tím levněji vychází jednotlivá zubní náhrada (náklady na ks). Konkrétní provedení implantátu lze vybrat mezi ekonomickými výrobci (různé značky, výrobce z Jižní Korey) nebo prémiovými výrobci (firmy Ankylos, Straumann).

Nejlevnější zubní implantáty

Je zřejmé, že nejnákladnějším a zároveň nejvíce časově náročným řešením je náhrada každého zubu implantátem. Čelist vyžaduje dlouhé hojení, někdy je nutné provést i doplnění kosti. Rychlejším a levnějším řešením je vyrobit celokeramickou konstrukci, která se upevní na 3 nebo 4 implantáty. Řešení před vložením do úst vypadá jako snímatelná protéza, její funkčnost je však nesrovnatelná se snímatelným řešením. Na implantované pilíře se upevní můstky z velmi odolné keramiky. Chrup je kompletně nahrazen za krátký čas.

Implantáty jsou zhotoveny z titanu a jeho sloučenin. Odlišná může být povrchová úprava implantátu. Začínají se používat i implantáty z keramiky.

Cena fixní náhrady na implantátech

Nejlevnější zubní implantáty jsou upevněny na podmíněně snímatelné náhradě (2 implantáty). Cena za jednu čelist se pohybuje mezi 50 až 70 tisíci. Fixní náhrada na implantátech (4 implantáty) se pohybuje mezi 120 až 170 tisíci za jednu čelist.

Čím méně implantátu do úst vložíte, tím menší počet kotvících bodů. Nejstabilnější jsou náhrady uchycené na minimálně 5 implantátech v jedné čelisti, pokud uvažujeme o celkové náhradě čelisti.

Kde sehnat levné zubní implantáty

V ČR objevíte několik zprostředkovatelů, kteří vám dohodnou provedení zákroku v zahraničí. Mějte se před takovými nabídkami na pozoru, úroveň zahraničních klinik nemusí odpovídat evropským standardům a nemůžete si být jisti ani zárukami a následným ošetřením v případě vzniklých komplikací.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: FreePik.com

Zdroje:

Ceníky stomatochirurgických pracovišť.

zubni-implantaty.com

cena-zubni-implantat.cz