SMS jízdenky

V digitální éře se životní styl stále více posouvá směrem k pohodlnosti a efektivitě. To platí i pro veřejnou dopravu, kde tradiční papírové jízdenky postupně ustupují modernějším způsobům. Jedním z těchto trendů je objednávání jízdenek pomocí SMS zpráv, které se stávají populární volbou pro cestující po celém světě. V tomto článku se podíváme na výhody a trendy v objednávání SMS jízdenek.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
14/5/2023 11:02 AM

V České republice je objednání SMS jízdenky dostupné u několika dopravních společností a integrovaných dopravních systémů. Níže je seznam některých z těchto dopravců:

  1. Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP): Pro objednání SMS jízdenky v Praze (DPP) je možné kromě SMS využít služby i PID Lítačka. Stačí stáhnout aplikaci Lítačka, která umožňuje nákup jízdenek včetně SMS varianty.
  2. Dopravní podnik Ostrava (DPO): V Ostravě je možné zakoupit SMS jízdenky pro DPO i prostřednictvím aplikace ODIS, která je k dispozici pro mobilní telefony.
  3. Dopravní podnik města Liberce (DPMLJ): DPMLJ také nabízí možnost objednání SMS jízdenek. Stačí zaslat SMS s příslušným kódem a jízdenka je doručena na váš telefon.
  4. Dopravní podnik města Plzně (DPP Plzeň): V Plzni je možné zakoupit SMS jízdenky také přes aplikaci Městská hromadná doprava Plzeň (MHD Plzeň).
  5. Dopravní podnik města Brna (DPMB): V Brně lze zakoupit SMS jízdenky kromě klasické SMS i pomocí aplikace IDOS, která je k dispozici pro mobilní telefony. Aplikace umožňuje nejen nákup SMS jízdenek, ale také poskytuje informace o jízdních řádech a aktuální dopravní situaci.
  6. Dopravní podnik města Olomouce (DPMO): V Olomouci je možné využít aplikaci Mobilní jízdenka pro nákup SMS jízdenek. Aplikace je dostupná pro mobilní telefony a umožňuje jednoduché a rychlé objednání jízdenky.
  7. České dráhy (ČD): České dráhy také poskytují možnost objednání SMS jízdenek pro některé regionální vlaky. Pro více informací je vhodné navštívit oficiální webové stránky Českých drah.

Je důležité mít na paměti, že dostupnost a možnosti objednávání SMS jízdenek se mohou mezi jednotlivými dopravci lišit. Doporučuje se navštívit webové stránky konkrétního dopravce nebo se informovat přímo u jejich zákaznického servisu, kde naleznete aktuální informace o objednávání SMS jízdenek. Proto jsme také pro většinu dopravců sepsali samostatné články s postupem.

Výhody SMS jízdenek

Pohodlné a jednoduché

Objednání SMS jízdenky je velmi jednoduché. Cestující nemusí hledat automat na jízdenky nebo se starat o přesné drobné, stačí jim pouze mobilní telefon. Stačí zaslat SMS s příslušným kódem na speciální číslo a jízdenka je okamžitě doručena na jejich telefon. Tímto způsobem se mohou vyhnout frontám a zbytečnému stresu spojenému s hledáním vhodného způsobu placení jízdenky.

Flexibilita a dostupnost

SMS jízdenky nabízejí cestujícím větší flexibilitu. Mohou si objednat jízdenku kdykoli a kdekoli, aniž by byli omezeni otevírací dobou pokladen. Stačí jim mít při sobě mobilní telefon a signál, a mohou si objednat jízdenku přímo z pohodlí svého domova, kanceláře nebo dokonce ve chvíli, kdy se nacházejí na zastávce.

Snadné ověřování

Při kontrole jízdenek nemusí cestující hledat papírovou jízdenku nebo předkládat fyzický doklad. Stačí jim ukázat SMS s potvrzením o zaplacení jízdenky, kterou mají uloženou ve svém telefonu. Kontrolor ji snadno ověří a cestující mohou pokračovat ve své cestě bez zbytečného odkládání.

Navíc, tento způsob objednávání jízdenek je šetrný k životnímu prostředí, protože nevyžaduje tiskání a distribuci papírových jízdenek.

Přestože existuje řada výhod, je důležité zmínit i některé výzvy a nevýhody spojené s objednáváním SMS jízdenek. Někdy může být obtížné získat silný signál nebo dostatečnou datovou konektivitu pro přijetí SMS potvrzení. Navíc, některé systémy mohou vyžadovat předem registrované mobilní číslo, což může být pro některé cestující nevýhodou.

Trend v objednávání SMS jízdenek

Trend objednávání SMS jízdenek je v současné době výrazně rostoucí. Řada dopravních společností na celém světě nabízí tuto možnost cestujícím, aby jim usnadnily a zefektivnily jejich cestování. Většina moderních městských dopravních společností rozpoznává potřebu přechodu na digitální formáty jízdenek a proto implementuje SMS systémy jako součást svých služeb.

Celkově lze říci, že objednávání SMS jízdenek je moderním trendem, který nabízí cestujícím pohodlnou a efektivní možnost zakoupit si jízdenku. Přináší s sebou řadu výhod, jako je jednoduchost, flexibilita a snadné ověřování. S rostoucí popularitou digitálních platforem se očekává, že objednávání SMS jízdenek bude i nadále expandovat a stát se standardem veřejné dopravy po celém světě.

Zdroj: DPO, DPP, DPMB, Autor: David Web, Foto: Pixabay