Jak koupit jízdenku na vlak přes SMS

V dnešním digitálním věku se mnoho oblastí života přesouvá do online prostoru, včetně nákupu jízdenek na vlaky. Česká republika není výjimkou, a tak se stále více vlakových dopravců rozhoduje poskytovat moderní možnosti nákupu jízdenek. Zajímavější je však skutečnost, že žádný z hlavních vlakových dopravců v ČR nenabízí SMS jízdenky. Namísto toho se zaměřují na online rezervace a mobilní aplikace, které nabízejí rychlý a pohodlný způsob nákupu jízdenek přímo z vašeho zařízení.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
11/6/2023 4:37 PM

U Českých drah (ČD) nikoli SMS ale mobilní aplikace

České dráhy (ČD) momentálně neposkytují možnost nákupu jízdenek na vlaky prostřednictvím SMS. Pro nákup jízdenek na vlaky ČD existují různé alternativní metody, které zahrnují:

  1. Online nákup: Jízdenky na vlaky ČD můžete pohodlně zakoupit online prostřednictvím oficiální webové stránky Českých drah. Stačí vybrat požadovanou trasu, datum a případné další specifikace a provedení platby online.
  2. Mobilní aplikace: České dráhy nabízejí vlastní mobilní aplikaci s názvem "Můj vlak". Tato aplikace umožňuje vyhledávání jízdních řádů a nákup jízdenek přímo z mobilního zařízení.

V případě nákupu jízdenek na vlaky Českých drah se doporučuje využít výše uvedené metody online, případně pak klasické nákupy na přepážkách na nádražích. Pro aktuální informace a podrobnosti ohledně nákupu jízdenek na vlaky se můžete obrátit přímo na České dráhy nebo navštívit jejich oficiální webové stránky.

Po Praze s SMS jízdenkou, ale ne ve vlaku

V Praze platí SMS jízdenky v rámci Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) pro městskou hromadnou dopravu, což zahrnuje metro, tramvaje, autobusy a přívozy. SMS jízdenky jsou dostupné prostřednictvím speciálního systému, který umožňuje nákup jízdenek pomocí SMS zprávy. Při nákupu SMS jízdenky je třeba zaslat správný kód na příslušné telefonní číslo a obdržíte zpět potvrzující SMS s platnou jízdenkou.

Pokud jde o vlaky v rámci Prahy, jako například vlaky provozované Českými drahami (ČD) nebo dalšími dopravci, platnost SMS jízdenek se vztahuje pouze na městskou hromadnou dopravu (DPP) a nelze je použít pro cestování vlakem. Pro vlakovou dopravu je nutné zakoupit příslušnou jízdenku od příslušného vlakového dopravce, a to buď online, na pokladně nebo v automatu na nádraží.

SMS jízdenky u jiných dopravců

V České republice existuje několik dopravních společností a integrovaných dopravních systémů, které umožňují objednání SMS jízdenky, ale nejedná se o vlaky. Níže je seznam některých z těchto dopravců a informace o jejich službách:

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP): V Praze (DPP) je možné objednat SMS jízdenky nejen prostřednictvím SMS, ale také pomocí aplikace PID Lítačka. Stačí si stáhnout aplikaci Lítačka, která umožňuje pohodlný nákup jízdenek včetně varianty prostřednictvím SMS.

Dopravní podnik Ostrava (DPO): V Ostravě je možné zakoupit SMS jízdenky nebo využít aplikace ODIS, která je dostupná pro mobilní telefony. Stačí si aplikaci stáhnout a využít jejího nabízeného nákupního rozhraní.

Dopravní podnik města Liberce (DPMLJ): DPMLJ také umožňuje objednání SMS jízdenek. Stačí poslat SMS s příslušným kódem a jízdenka bude doručena na váš telefon.

Dopravní podnik města Plzně (DPP Plzeň): V Plzni je možné zakoupit SMS jízdenky přes aplikaci Městská hromadná doprava Plzeň (MHD Plzeň), která je dostupná pro mobilní telefony. Aplikace vám umožní snadný nákup SMS jízdenek.

Dopravní podnik města Brna (DPMB): V Brně můžete zakoupit SMS jízdenky prostřednictvím klasické SMS, ale také pomocí aplikace IDOS. Aplikace IDOS je dostupná pro mobilní telefony a nejenže umožňuje nákup SMS jízdenek, ale také poskytuje informace o jízdních řádech a aktuální dopravní situaci.

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO): V Olomouci můžete využít aplikaci Mobilní jízdenka pro objednání SMS jízdenek. Tato mobilní aplikace je dostupná pro mobilní telefony a umožňuje vám jednoduše a rychle zakoupit jízdenku.

Díky těmto moderním možnostem objednání SMS jízdenek je cestování městskou hromadnou dopravou pohodlnější a jednodušší než kdy dříve. Stačí mít svůj mobilní telefon při sobě a s pomocí jednoduchých aplikací či SMS zpráv můžete rychle a snadno získat platnou jízdenku pro svou cestu.

Autor: David Web, Zdroj: www stránky jmenovaných dopravců,