Cement cena v roce 2024

Beton je spolu se dřevem, kamenem a železem důležitým stavebním materiálem, bez kterého se jen tak neobejdeme. Jeho základní složkou, která pojí všechny ostatní dohromady, je cement. Má všestranné využití jak na stavbách, tak při drobných úpravách interiéru a exteriéru. Na kolik vás cement vyjde a kde ho seženete?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
12/4/2023 11:21 AM

Kolik zaplatíte za cement a kde ho koupit?

Cement je stavební pojivový materiál, který slouží k namíchání betonu, omítky či malty. Používají ho jak stavební firmy, tak kutilové pro drobné práce na domě, zahradě či chatě. Na cement narazíte většinou v balení o váze 25 kg, přičemž za něj zaplatíte od 85 do 125 Kč v závislosti na druhu cementu. Cena jednoho kilogramu cementu se tedy aktuálně pohybuje mezi 3,5 až 5 Kč.

A kde se po cementu poohlédnout? Nejrychlejší cestou je návštěva jednoho z hobbymarketů nebo obchodů se stavebninami jako například OBI, Hornbach, Baumax a mnoho dalších. Pokud plánujete nákup většího množství cementu, zvažte porovnání cen za balení na webových stránkách jednotlivých obchodů a hobbymarketů a nechte si cement dovézt až domů.

Cement - výroba a druhy

Jakožto pojivová složka betonu a dalších stavebních materiálů je cement něco jako lepidlo, které spojí další složky betonu, malty nebo omítky dohromady. Vyrábí se v pecích v cementárnách, kde se směs vápence a jílu, základních ingrediencí cementu, nejprve rozdrtí na moučku, předehřeje v peci a zbaví se vody. Poté se v obří rotační peci zahřívá na teplotu až 1 450 stupňů Celsia, kdy se spéká a vzniká tzv. slínek, který se v posledním kroku procesu vyhlazuje a mele na cementový prášek.

V dnešní době existuje více než jeden druh cementu, základně se rozlišuje 5 typů: portlandský, portlandský směsný, vysokopecní, pucolánový, směsný. Ty se liší různými příměsemi, které následně dodávají dané cementové směsi specifické vlastnosti.

Tím nejpoužívanějším typem je ten první, portlandský cement s označením CEM I. Velmi rychle tuhne a je možné ho používat i při nižších teplotách do 5 stupňů Celsia, proto je zpravidla dražší neý ostatní typy. Můžete narazit na klasický šedý, běžně používaný na stavbách domů a budov, nebo také bílý, který obsahuje příměs sádrovce pro lepší kvalitu povrchu a vyšší jas.

Dalším druhem cementu je portlandský směsný (CEM II), který se skládá kromě portlandského cementu z dalších příměsí jako vápence, strusky, popílku, pucolánu nebo kalcinované břidlice. Ty upravují jeho vybrané vlastnosti, nejčastěji se díky nim zlepší zpracovatelnost cementu a nemusíte používat tolik vody k přípravě směsi. Příměsi, mohou ovlivnit cenu v závislosti na jejich druhu a množství.

Třetím typem je vysokopecní cement pod označením CEM III, který je typický svým značným podílem vysokopecní strusky. Ta zvyšuje jeho odolnost vůči agresivnímu prostředí, například se tedy využije při betonování konstrukcí ve styku se zeminou. Je cenově dostupnější díky vysokému podílu strusky. Nevýhodou je však jeho velmi pomalé tuhnutí.

Pucolánový cement (CEM IV) obsahuje pucolán, což je velmi jemný sopečný popílek, který tento typ cementu činí vodotěsným a odolným proti agresivním mořským vodám. Své využití tedy najde při stavbách vodních konstrukcí nebo infrastruktury v blízkosti moře nebo jiné vodní plochy. Může být dražší kvůli specifickému použití sopečného popílku.

Posledním a nejlevnějším typem cementu je směsný pod označením CEM V, který se skládá z mnoha různých příměsí jako struska, popílek nebo pucolán. Je považován za nejméně kvalitní cement a jeho cena je nejnižší, jelikož nezaručuje vysokou pevnost betonu či malty. Doporučuje se na málo zatěžované konstrukce jako betonové podlahy nebo cementové potěry.

Při výběru cementu si dejte pozor nejen na jeho druh, ale také na pevnostní třídu. Ta se udává v MPa (megapascal) a určuje pevnost betonu obsahující daný typ cementu po 28 dnech. Čím vyšší pevnostní třída, tím rychlejší proces tuhnutí a tvrdnutí. Vliv na to mají především příměsi, které tuhnutí cementu zpomalují. Nejvyšší pevnostní třídu má portlandský cement - 52,5, zatímco nejnižší má směsný cement s velkým množstvím příměsí - 22,5.

Tabulka s cenami cementu

Typ cementu Cena (CZK) za 25 kg balení
Portlandský cement CEM I 42,5 R (Českomoravský) 178,00
Portlandský cement CEM I 42,5 R (SUPERCEMENT Hranice) 156,00
Portlandský směsný cement CEM II/A-LL 42,5 N (Schwenk) 139,00

Skladování a použití cementu

Po nákupu balení cementu je důležité jeho správné skladování, abyste ho následně mohli efektivně použít pro namíchání betonu, omítky nebo malty. Pytle cementu vždy chraňte před jakoukoliv vodou nebo vyšší vlhkostí vzduchu, která by neměla překročit 75%. Takto skladovaný cement zůstane čerstvý a uchová si své vlastnosti až 3 měsíce.

Jakmile se rozhodnete cement použít, vezmete přiměřené množství jemného prášku a smícháte ho s vodou pro vytvoření cementové kaše, do které můžete následně přidat další složky jako písek, štěrk, vápno, sádru nebo umělou pryskyřici. Na základě takto přidaných příměsí vám vzniknou různé druhy betonu, malty nebo omítky se specifickými vlastnostmi. Tato hmota po namíchání začíná tuhnout a získává svou velmi pevnou strukturu.

Čím potáhnout OSB desku?

Na OSB desku stačí dát penetraci, natáhnout lepidlo s perlinkou a nakonec finální omítku. Nepopraská to. OSB desky (cena OSB desky) totiž mají jinou strukturu než klasické materiály na bázi cementu. Jsou na bázi dřeva a disponují hladkým povrchem. Tyto materiály v návaznosti na prostředí, teplotu a vlhkost mohou pracovat a samotné souvrství s perlinkou tyto objemové změny nedokáží přenést a popraskají.

Autor: Karolína H, Foto: Pixabay, Zdroj: Baumax, Living, OBI