Zaručená mzda ve stavebnictví

V České republice se zaručená mzda týká mnoha oblastí, včetně stavebnictví. V této oblasti se zaručená mzda vztahuje především na některé profesní skupiny, jako jsou například zedníci, tesaři, pokrývači, klempíři, malíři a další. Tyto profese jsou pro stavebnictví klíčové a bez nich by stavba nemohla pokračovat.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
9/5/2023 9:01 AM

V praxi to znamená, že zaměstnavatelé v oblasti stavebnictví musí garantovat minimální mzdu pro tyto profese, a to bez ohledu na to, zda se jedná o nováčka nebo zkušeného pracovníka. Výše garantované minimální mzdy se může lišit v závislosti na konkrétní profesi, regionu nebo výkonnosti pracovníka.

Zaručená mzda v oblasti stavebnictví tak přináší jistotu a stabilitu pro pracovníky, kteří se v této oblasti uplatňují. Díky ní mají zajištěné minimální finanční zabezpečení a nemusejí se obávat, že by jejich mzda byla příliš nízká.

V současné době platí v oblasti stavebnictví minimální mzda 140 Kč/hod pro zedníky, 145 Kč/hod pro tesaře a 140 Kč/hod pro ostatní profesní skupiny. Tyto částky však mohou být v různých regionech a na různých stavbách odlišné.

Pro srovnání průměrná hrubá mzda ve stavebnictví kolem 35 000 Kč. Pro srovnání v Rakousku se průměrná mzda ve stavebnictví pohybuje kolem 3 200 EUR měsíčně, což odpovídá přibližně 83 000 Kč a v Německu se průměrná mzda ve stavebnictví pohybuje kolem 3 800 Eur (přibližně 99 000 Kč).

Je důležité si uvědomit, že průměrná mzda není stejná jako garantovaná zaručená mzda. Zaručená mzda se vztahuje pouze na některé pozice ve stavebnictví a určuje minimální výši mzdy, kterou musí zaměstnavatel poskytnout svým pracovníkům. 

Na koho se vztahuje zaručená mzda ve stavebnictví

Níže je seznam skupin a do nich zařazených pozic, jak je definuje Nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí.

Aktuální zaručenou mzdu pro tyto profese a skupiny najdete v samostatném článku o zaručené mzdě s tabulkou profesí kde je pravidelně aktualizujeme.

1. skupina

1. Ruční manipulace se zbožím, výrobky, materiálem, obaly a surovinami do 15 kg hmotnosti s případným využitím jednoduchých mechanizačních prostředků.

2. skupina

1. Ruční manipulace s hmotami, materiály, polotovary a výrobky nebo zbožím o hmotnosti nad 15 kg.

2. Kopáčské práce při hloubení stavebních rýh, jam a průkopů bez pažení.

3. Přidavačské práce, například příprava maltovin, přesun stavebních hmot, obsluha jednoduchých stavebních mechanizmů, dopravních pásů, míchaček, mechanických lopat.

4. Opravy dlažeb chodníků a vozovek litým asfaltem, obalovanou drtí s případným použitím ručních stavebních strojů.

5. Montáž a demontáž trubkových a podobných lešení do výšky 10 m.

3. skupina

1. Vyzdívání příček ze všech druhů materiálů včetně provedení a oprav omítek zatřených na ostro.

2. Provádění a opravy vápenných, klihových a latexových maleb v bílých, světlých a polosvětlých tónech, maleb vzorkovaných válečkováním nebo jednoduchým šablonováním včetně škrábání.

3. Vyzdívání zdiva z kamene včetně jeho opracování, vyzdívání režného zdiva a jednoduchých kleneb.

4. Provedení a opravy kombinovaných vnitřních dlažeb a obkladů všemi druhy materiálů.

5. Výroba, opravy a montáž tvarově nejsložitějších klempířských výrobků, například střešních žlabů, krytiny a dalších prvků z měděného a hliníkového plechu.

6. Zhotovování a osazování krovů a nosníků sedlových a pultových střech.

7. Zjišťování poruch, opravy a seřizování agregátů plynového topení.

8. Instalační a topenářské práce, například samostatná montáž domovních plynovodů s příslušenstvím, samostatná montáž a opravy systémů ústředního vytápění s kotelnami, montáž a opravy potrubí domovních vodovodů s příslušenstvím, včetně provádění zkoušek.

9. Kolaudační prohlídky komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.

10. Zdění lícového zdiva z cihel, tvárnic i luxférů.

11. Dlaždičské práce při kladení řádkových, kroužkových nebo litých asfaltobetonových dlažeb.

12. Provedení a opravy jednovrstvých hladkých omítek.

13. Provádění a opravy krytin na různých vazbách šikmých střech.

14. Řízení, obsluha a běžná údržba dozerů, skrejprů, grejdrů, silničních fréz a podobně s motorem o výkonu do 132 kW.

4. skupina

1. Rozměřování a zakládání všech druhů zdiva s členitými základy podle stavebních výkresů, vynášení výšek, provádění a kontrola zdiva při křížení a podobně.

2. Zhotovování, montáž a opravy krytin zvláštních tvarů střech, například jehlanových, kuželových, kopulí, bání, uměleckých nebo slohových nástavců a prvků podle historických předloh.

3. Instalační a topenářské práce, například samostatná montáž a opravy rozvodů a zařízení ve složitých redukčních stanicích nebo kotelnách s kombinovaným rozvodem instalací a provedení zkoušek s vyregulováním a uvedením zařízení do provozu.

Další profese se zaručenou mzdou

Ostatním profesím se věnujeme v samostatných článcích:

Zdroj: MPSV, Autor: David Web,  Foto: Pixabay