Srovnání platů ČR vs. Polsko (2023)

Do Polska jezdí většina Čechů spíše za nákupy než za prací. Není divu. Mzdy v této sousední zemi jsou totiž o poznání nižší než u nás. Porovnali jsme tedy, kolik si v několika nejčastějších zaměstnáních vydělají zaměstnanci v Polsku a kolik u nás.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Průměrný plat v Polsku

V Polsku mzdy stoupají pomaleji než v ostatních státech střední Evropy. I když minimální měsíční mzda je v této zemi poměrně vysoká, a to sice 18 150 korun (u nás je to 17 300 korun), platy jsou zde nižší. Průměrná mzda je v Polsku 34 221 korun. U nás je to 40 353 korun. Jaké jsou mzdy u jednotlivých profesí?

Zdravotní sestra

Zdravotní sestry jsou v této zemi jednou z nejhůře placených profesí, a tak ani není divu, že jich je čím dál větší nedostatek. Momentálně připadá na tisíc polských obyvatel jen 6 sestřiček. Jejich měsíční plat je v průměru 26 871 korun měsíčně. V Česku si vydělají kolem 46 tisíc korun.

Skladník

Skladník si vydělá v Polsku cca 4 500 PLN, což je v přepočtu na EUR 1 125 (28 125Kč). Což je tedy o dva tisíce více než zdravotní sestra.

Prodavač

U nás se platové podmínky prodavačů v posledních letech – hlavně kvůli jejich nedostatku – značně zlepšily, a tak se jejich mzdy už dávno nepohybují těsně nad minimem. Nyní si u nás vydělají asi 22 tisíc korun měsíčně. U sousedů dosahuje jejich plat v průměru výše 16 800 korun.

Učitel

Začátkem dubna tohoto roku se konala velká stávka polských učitelů, ve které požadovali vyšší platy. Zúčastnili se jí učitelé ze 75 % škol v zemi a podpořili ji dokonce i studenti. Pravdou je, že učitelské platy v Polsku jsou v rámci zbytku Evropy skutečně podprůměrné. Na základní škole dosahují výše 18 600 korun, na střední potom 20 500 korun. V Česku je to kolem 34 tisíc korun.

Stavební dělník

Dělníci pracující na stavbách si u nás vydělávají v průměru 25 tisíc korun měsíčně. V Polsku se jejich mzda za tuto fyzicky náročnou práci pohybuje kolem pouhých 17 500 korun.

Kuchař

Navzdory tomu, že Poláci jsou svojí kuchyní proslulí, na platech polských kuchařů to není moc vidět. Zatímco v České republice si kuchaři vydělávají kolem 23 tisíc korun měsíčně, tam je to 16 700 korun za měsíc.

Účetní

Z uvedených povolání jsou na tom účetní platově zdaleka nejlépe – jejich plat dosahuje výše 22 600 korun za měsíc. I u této profese je však rozdíl mezi mzdami v Česku a v Polsku značný, u nás si totiž vydělají kolem 29 tisíc korun.