Zaručená mzda ve vzdělávání

Výchova je oblast, která má velký význam pro společnost a zajišťuje budoucnost národa. Proto není divu, že se v této oblasti setkáváme s řadou pracovních pozic, které nabízejí zaručenou mzdu. Tyto pozice jsou většinou spojeny s pedagogickým zaměřením, avšak i v dalších oborech můžeme narazit na zaručenou mzdu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí

Jednou z nejznámějších profesí ve výchově je učitel. Učitelé mají zaručenou mzdu a tato mzda se liší v závislosti na stupni vzdělání, délce praxe a místě působení. V průměru si učitel v mateřské škole vydělá okolo 25 000 Kč, zatímco učitel na základní škole může počítat s měsíčním platem okolo 30 000Kč. Učitel na střední škole si může vydělat i více než 40 000 Kč měsíčně. Více se platům učitelů věnujeme v samostatném článku.

Další profesí, které nabízejí zaručenou mzdu, jsou například logoped nebo speciální pedagog. Logopedická péče je zaměřena na prevenci, diagnostiku a léčbu poruch komunikace. Logopedický terapeut může v průměru vydělávat okolo 30 000 Kč měsíčně. Speciální pedagog se zaměřuje na vzdělávání a výchovu žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Speciální pedagog může počítat s měsíčním platem kolem 30 000 Kč.

Výšeuvedené profesí ukazují, že zaručená mzda se vztahuje na pracovní pozice, které jsou důležité pro společnost a pro budoucnost národa. Zaručená mzda dává pracovníkům jistotu, že budou mít minimální finanční zabezpečení a mohou se plně soustředit na svou práci. Samostatně vysvětlujeme Průměrnou mzdu, která se může výrazně lišit.

Na koho se vztahuje zaručená mzda ve výchově a vzdělávání

Níže je seznam skupin a do nich zařazených pozic, jak je definuje Nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí.

Aktuální zaručenou mzdu pro tyto profese a skupiny najdete v samostatném článku o zaručené mzdě s tabulkou profesí kde je pravidelně aktualizujeme.

4. skupina

1. Vzdělávací činnost v zájmových kurzech.

2. Vychovatelská činnost v zájmovém vzdělávání.

5. skupina

1. Praktický výcvik v řízení, technice jízdy a údržbě vozidel pro získání řidičského oprávnění k řízení motorových vozidel.

2. Vzdělávací činnost zaměřená na odbornou přípravu a praktický výcvik ve speciálně zaměřených kurzech ukončená závěrečnou zkouškou.

3. Vzdělávací a výchovná činnost směřující k získávání vědomostí, dovedností a návyků dětí předškolního věku.

4. Vzdělávací a výchovná činnost v praktickém vyučování v oborech středního vzdělání s maturitní zkouškou nebo v odborném výcviku v oborech středního vzdělání s výučním listem.

5. Komplexní vychovatelská, metodická, poradenská a další pedagogická činnost rozvíjející zájmy, znalosti a tvořivé schopnosti nebo specificky rozvíjející osobnost dítěte nebo žáka i studenta včetně využívání variantních výchovných metod a hodnocení jejich účinnosti. Koordinace práce vychovatelů.

6. Výchovná a vzdělávací činnost rozvíjející dříve získané návyky. Posilování dalšího rozvoje a fixace zbytkových schopností u mentálně postižených jedinců včetně rozvíjení jejich zájmové činnosti s využitím specifických výchovných a vzdělávacích metod na základě znalostí speciální pedagogiky.

6. skupina

1. Vzdělávací a výchovná činnost zaměřená na získávání vědomostí a dovedností ve všeobecně vzdělávacích nebo odborných předmětech.

2. Provádění speciálně pedagogických prací.

7. skupina

1. Vzdělávací a tvůrčí činnost při vyučování studentů nebo absolventů vysokých škol, vedení cvičení, seminářů, průběžná kontrola studia, poskytování konzultací, popřípadě přednášení a řešení vědeckých, výzkumných a vývojových úkolů, provádění tvůrčí činnosti v oblasti umění nebo další tvůrčí činnosti.

2. Tvorba koncepcí a programů vzdělávání a provádění dalších specializovaných metodologických prací v oblasti pedagogiky a psychologie.

3. Metodická a specializovaná poradenská vychovatelská činnost, tvorba výchovných a vzdělávacích dokumentů, evaluačních nástrojů a preventivních programů. Preventivní, primárně diagnostická a konzultační činnost, koordinace aplikace speciálně pedagogických postupů, nových výchovných metod.

4. Vytváření koncepcí sociální rehabilitace osob se zdravotním postižením. Poskytování terapeutické péče klientům a jejich rodinným příslušníkům v obtížné životní situaci.

8. skupina

1. Tvůrčí rozvíjení rozhodujících trendů vývoje vědy a výzkumu nebo umění spojené s aplikací výsledků vědecké, výzkumné a vývojové činnosti ve vzdělávání studentů nebo absolventů vysokých škol a v přípravě vědeckých nebo uměleckých pracovníků.

Další profese se zaručenou mzdou

Ostatním profesím se věnujeme v samostatných článcích:

Zdroj: MPSV, Autor: David Web,  Foto: Pixabay