Inovace v pražské MHD: Příměstské autobusy zavádějí nový způsob nástupu

Příměstská doprava v okolí Prahy se chystá na zásadní zlepšení. Středočeský kraj oznámil inovaci, která promění způsob cestování autobusem do hlavního města. Tato změna přinese možnost nástupu do autobusů všemi dveřmi, což povede ke zkrácení čekacích dob a snadnějšímu průchodu cestujících.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
7/1/2024 11:00 AM

Rychlejší cestování a méně stresu

Podle zpráv deníku ZDopravy.cz je hlavním cílem novinky zrychlení průběhu cestování a zvýšení pohodlí pro cestující. Dlouhé čekání ve frontách, kdy cestující musí odbavovat a kupovat jízdenky přímo u řidiče, je častou příčinou zpoždění autobusů. Nový systém by také měl přinést úlevu řidičům, kteří nyní musí zvládat náročnou úlohu prodeje jízdenek a kontroly dokladů. Místo nich převezmou kontrolu jízdenek revizoři.

TIP: Ceny za MHD v Praze

Prodej jízdenek odrazuje uchazeče o řidičské pozice

Jedním z faktorů, které odrazují nové řidiče od práce v MHD, je právě nutnost zabývat se prodejem jízdenek. Nová opatření by tedy mohla přispět nejen k plynulejšímu provozu, ale i k lepší dostupnosti pracovních míst pro potenciální řidiče.

Snaha Prahy o předprodej jízdenek a technologický pokrok

Hlavní město Praha dlouhodobě usiluje o to, aby cestující využívali modernější a efektivnější metody nákupu jízdenek. V posledních letech došlo k výraznému posunu směrem k digitalizaci a zjednodušení tohoto procesu. Praha motivuje cestující k nákupu jízdenek předem prostřednictvím elektronické karty Lítačka nebo online nákupu, včetně možnosti zakoupení jízdenky prostřednictvím SMS zprávy. Tyto metody mají nejen usnadnit proces nákupu, ale také zefektivnit průběh cestování a odlehčit řidičům od zbytečné administrativy. Zavedení nástupu všemi dveřmi by tak bylo dalším krokem k tomu, aby se odbavení cestujících stalo co nejrychlejším a pohodlnějším, a současně by se minimalizovaly prodlevy způsobené odbavováním přímo u řidiče.

Plánované změny byly odsunuty

Ačkoliv se plánovalo zavedení těchto změn již od prosince 2024, bylo rozhodnuto o jejich posunutí. Důvodem jsou obavy hlavního města z možného poklesu tržeb. Radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN) vysvětlil, že se nyní kraj snaží tyto obavy vyvrátit shromažďováním relevantních dat.

Testování na vybraných linkách

Testování novinky je plánováno na linku 375 mezi Prahou a Brandýsem nad Labem, a to během tohoto roku. Kraj také uvažuje o zahrnutí další, méně vytížené linky, která by posloužila jako další terén pro otestování nového systému.

Tento krok představuje významný pokrok v efektivitě a komfortu cestování a je s napětím očekáván jak cestujícími, tak pracovníky v oblasti městské hromadné dopravy.

Autor: Vladimír Daněk, Zdroj: ZDopravy.cz, Foto: Magistrát HMP