Studentské jízdné do 18 let

V České republice existuje několik výhodných slev a tarifů, které umožňují cestovat ve vlacích a MHD za zvýhodněné ceny. Díky těmto slevám mohou studenti snadno a levněji dostat se do školy, na výlety či za zábavou.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
17/6/2023 3:49 PM

Studenti vlakem za 50%

Pro začátek se pojďme podívat na slevy pro studenty ve vlacích. České dráhy nabízejí speciální jízdné pro studenty od 18 do 26 let, které umožňuje cestovat za sníženou cenu. Studenti s platným průkazem nebo potvrzením o studiu mají nárok na slevu 50 % z plné jízdné ceny. Tato sleva platí pro cestování ve všech vlacích Českých drah, včetně rychlíků, osobních vlaků a spěšných spojů. Stačí si zakoupit jízdenku se slevou předem na přepážce nebo online a při kontrole předložit platný studentský průkaz či potvrzení.

Praha má Lítačku

Pokud se budeme bavit o MHD, každé město má svůj vlastní systém slev pro studenty. V Praze je to Lítačka, která umožňuje studentům do 18 let cestovat za výrazně snížené jízdné až 1/3 původní ceny. S Lítačkou mohou studenti využívat všechny druhy pražské MHD, včetně tramvají, autobusů, metra a vlaků PID (Pražská integrovaná doprava). Na Lítačku je možné nahrát různé druhy jízdenek v Praze, například 30denní či 90denní studentskou jízdenku, která umožňuje neomezené cestování v zónách, které student potřebuje. Stačí mít platný studentský průkaz a pořídit si studentskou Lítačku na přepážce nebo online.

Studenti v Ostravě s

V Ostravě se studenti mohou těšit na slevy prostřednictvím systému elektronického jízdného. Studenti ve věku do 26 let s platným studentským průkazem mohou využít slevu ve výši 50 % na jízdném. K tomu je potřeba mít ostravskou kartu, na kterou si studenti načtou speciální studentskou slevu. S touto slevou mohou cestovat v tramvajích, autobusech a trolejbusech v rámci ODIS (Ostravské integrované dopravy). Ostravská MHD nabízí různé druhy jízdenek, včetně 30denních nebo 90denních studentských jízdenek.

Další města v České republice také nabízejí různé slevy pro studenty ve svých MHD systémech. Je vhodné se informovat přímo u městského dopravního podniku nebo na webových stránkách daného města, abyste zjistili, jaké slevy a tarify jsou k dispozici.

Je důležité mít na paměti, že pro uplatnění studentských slev je obvykle nutné mít platný studentský průkaz nebo potvrzení o studiu. Každý dopravní podnik nebo společnost může mít specifické požadavky, takže je vhodné se informovat předem, abyste mohli využít všech výhodných nabídek.

Takže studenti, nezapomeňte využít těchto slev a tarifů pro vaše cestování! Cesta do školy nebo na výlet může být mnohem cenově dostupnější a pohodlnější díky těmto speciálním nabídkám.

Autor: David Web, Foto: Pixabay, Zdroj: ČD, PID, ODIS