Změna cen jízdného v Olomoucké MHD od září 2023

Cestující MHD v Olomouci čekají od září na úpravu cen jízdenek. Od tohoto data se změní ceny především jednorázových jízdních dokladů, ale také jiné tarify budou ovlivněny.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Základní pojmy
22/9/2023 12:37 PM

Základní jízdenku bude možné zakoupit za 20 Kč místo současných 18 Kč, zatímco zlevněné jízdné bude nově stát 10 Kč namísto původních 9 Kč. Cena SMS jízdenky se zvýší na 22 Kč.

Důležité je, že bezplatná přeprava dětí do 6 let, doprovodu dětí do 3 let, seniorů od 65 let a držitelů průkazu ZTP a ZTP-P včetně průvodce zůstane zachována. Nově bude mít slevu na základní jízdné i věková skupina juniorů od 6 do 18 let, což je zvýšení limitu ve srovnání s původním rozpětím 6–15 let.

Jízdenky je možné koupit i v SMS formě.

Tato úprava tarifů přichází po více než deseti letech od poslední podobné změny v MHD v Olomouci. Dopravní podnik zdůvodňuje tuto změnu zvýšením nákladů spojených s rozšířením služeb a provozními náklady, včetně energetické krize a inflace. Cílem je získat finanční prostředky pro investice do elektřifikace autobusového provozu, obnovu tramvají, modernizaci tratí a další technologie.

I přes změny zůstává městská hromadná doprava v Olomouci cenově dostupná ve srovnání s jinými městy v České republice.

Autor: Vladimír Daněk, Zdroj a foto: DPMO.