ČD jízdné pro důchodce nad 70 let

České dráhy (ČD) nabízejí pro důchodce nad 70let slevu 50% v případě tělesného postižení až 75%, které v tomto článku blíže popíšeme.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Tipy
16/4/2023 5:53 PM

Důchodci mohou využít produkt ČD Sleva IN 50. Díky němu mohou čerpat slevu 50% na různé jízdenky a zakoupit si i dlouhodobé jízdenky na měsíc nebo rok.

Na jednotlivé jízdné mají důchodci slevu 50%, Obecně slevám ve vlacích pro seniory nad 65 let se věnujeme v samostatném článku. 

Cena IN 50 pro důchodce a dospělé

Jak prokázat nárok na slevu

U pokladny nebo při vyřízení karty IN 50 stačí předložit, že jste důchodce. Například předložit „Rozhodnutí o přiznání důchodu“ nebo IN kartu s aplikací IN 50 Důchodce.

Jak získám In Kartu?

Po vyplnění žádosti, předání fotografie a zaplacení ceny aplikace lze získat In Kartu na jakékoliv pokladní přepážce ČD. Formulář žádosti je k dispozici na pokladní přepážce. In Kartu s vybranou slevou lze zakoupit také přímo v e-shopu ČD nebo v mobilní aplikaci Můj vlak.

IN 50 pro důchodce

IN 50 se vztahuje na důchodce kteří nemají nárok na zvláštní jízdné a ti mohou čerpat slevy:

  • sleva 50 % z Flexi základního jízdného 1. nebo 2. třídy
  • sleva 50 % na Traťové jízdenky (týdenní, měsíční, měsíční – 10 dní nebo čtvrtletní) 1. nebo 2. třídy

Zvláštní jízdné pro cestující s průkazem ZTP a ZTP/P

Tito cestující mají nárok na:

  • zvýhodněné jízdné pro cestu kamkoliv se slevou 75 % z Flexi základních, Flexi zvýhodněných nebo Vázaných jízdenek ve 2. třídě
  • levnější týdenní, měsíční a čtvrtletní traťové jízdenky 2. třídy pro pravidelné dojíždění

Senioři mohou případně také využít skupinovou jízdenku ČD, ale ta pro ně většinou nemá větší ekonomický efekt. Tím že se ale do skupiny připojí, mohou pomoci získat větší slevu ostatním účastníkům skupiny.

Zdroj: ČD, Autor: David Web, Foto: FreePik