Výkup mědi. Nejlepší cena nepostradatelné suroviny v Praze

Celá řada oborů by se neobešla bez měděných komponent nebo výrobků z mědi. Kov je ceněný především pro svou elektrickou a tepelnou vodivost. Výkup a opětovná recyklace mědi je pro přírodní zdroje mnohem šetrnější, vyrobí se komponenty stejné kvality. Nejlepší cenu vykoupené mědi nabízí v Praze.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
9/12/2023 8:11 AM

Měď a její recyklace

Měď lidé využívají stovky let pro její dobré mechanické zpracování. V průmyslu má využití pro dobrou tepelnou a elektrickou vodivost a samozřejmě je zapotřebí i pro výrobu slitin jako bronz nebo mosaz. Obliba mědi je podpořena její odolnosti vůči korozi a skutečnosti, že brání množení bakterií. Právě proto je základní surovinou při výrobě řady mincí.

Měď se dá recyklovat ze 100 %, proto pokud myslíte na ochranu životního prostředí a chcete, aby vaše domácnost tvořila minimum odpadu, obklopte se doma měděnými předměty.

Funkční předměty z mědi

Měď je nákladným materiálem, ale oproti plastům má mnohem lepší vlastnosti a kompletní opětovné využití při recyklaci. Pokud si pořídíte měděné trubky, vytápění domu bude efektivnější stejně jako provoz klimatizace a slunečních kolektorů. Měď se doporučuje i pro vedení elektrického proudu, pro výrobu nejrůznějších měděných plechů, jako střešní krytina, na které neroste mech nebo pro okapy a parapety.

Stejné vlastnosti recyklované mědi

Předměty, které jsou vyrobené z vykoupené mědi mají stejné vlastnosti, jako ty z primárně získané suroviny. Při znovu zpracování se k výhodám připíše i úspora na energiích, která je přes 80 %. Světově pochází měděné produkty z recyklovaných zdrojů jen z méně než 40 %, což je zbytečné plýtvání měděnou rudou.

Největší podíl na recyklaci mědi mají elektrické kabely a různé stavební komponenty.

Výkup mědi ve sběrných surovinách

Železo a barevné kovy se vykupují v celé síti sběrných surovina specializovaných výkupen. Z kovů se nejčastěji vykupuje železný šrot, hliník či měď. Protože je měď žádanou a ceněnou surovinou, v řadě výkupen přijmou celé elektrické nebo elektronické zařízení. Pro recyklaci mají smysl i malé součástky. Výkupny následně surovinu připraví k prodeji a opětovnému zpracování.

Výkup mědi, nejlepší cena je za čistou surovinu

Třídění barevných kovů probíhá ve výkupnách velmi pečlivě. Proto nejlepší cena při výkupu mědi je vždy za čistý kov bez příměsí. Veškeré barevné kovy by měly být bez železa. Měď je komoditou, která se z barevných kovů vykupuje nejvíce, nabídnout můžete kabely, trubky, špony i třísky či měď v kombinaci s jiným kovem. K výkupu se přijímají měděné elektromotory, měděné katody, plíšky, nádoby nebo měděné profily. Výkupny zpravidla uvádí, že vykupují nové i staré měděné dráty, měděné plechy, dokonce i měděné kulky nebo měděné nábojnice. Nejlepší výkupní cena mědi je za nový měděný drát nebo za nový měděný plech.

 Porovnali jsme výkupní ceny v náhodně vybraných sběrnách napříč Českou republikou. Z vybraných výkupen nabízely nejvyšší výkupní cenu sběrny v Praze.

   
Měď, typ   
   
Kroměříž   
   
Tachov   
   
Semily   
   
Benešov   
   
Karviná   
   
Praha   
   
Drát, nový   
   
160 Kč   
   
160 Kč   
   
115 Kč   
   
130 Kč   
   
130 Kč   
   
170 Kč   
   
Měděné výrobky   
   
105 Kč   
   
140 Kč   
   
102 Kč   
   
100 Kč   
   
80 Kč   
   
125 Kč   
   
Měděné plechy   
   
140 Kč   
   
140 Kč   
   
102 Kč   
   
120 Kč   
   
120 Kč   
   
160 Kč   

Pokles výkupních cen

Ceny ve výkupnách kovů dosahovaly maximálních hodnot po vypuknutí války na Ukrajině. To proto, že se kovy stávaly nedostatkovou surovinou v době, kdy průmyslová výroba spěchala s plněním zakázek, které stagnovaly během covidové pandemie. Omezení surovinových zdrojů hnalo cenu ve výkupnách prudce vzhůru.

Dnes poptávku po mědi zpomalilo omezení developerských projektů ve výstavbě, a to nejen v České republice, ale především v Číně, která patří mezi přední odběratele exportované mědi z výkupen.

Ekonomická recese na obzoru

Řada analytiků poukazuje na to, že pokles zájmu o měď je signálem zpomalení globálního tempa růstu. S rostoucími cenami potravin, pohonných hmot a energií je zpráva o útlumu ekonomické aktivity alarmující. Rostoucí životní náklady nebude možné pokrýt odpovídajícím růstem mezd. Protože má měď velké využití ve stavebnictví při elektroinstalacích, je zpomalující tempo růstu HDP (nejen ČR, ale především Číny) signálem, že výkupní ceny mědi mohou dále poklesnout. Klesají i výkupní ceny dalších kovů, zamýšleli jsme se nad tím, zda se Vyplatí výkup železa.

Na burzovní pokles cen mědi čekají investoři, protože ti se naopak těší na nákup komodity, která je do budoucna nepostradatelnou surovinou pro průmysl.

Měď jako investiční komodita

Potřeba mědi jako průmyslové suroviny může mnohé nabádat k nákupu investičních slitků mědi. Koupě fyzických slitků je však značně nepraktická. Kilogram mědi stojí jen nižší stokoruny, investice do slitků mědi by znamenala vlastnictví několika tun.

Autor: Iva Vaněčková

 

Zdroje:

Ceníky náhodně vybraných konkrétních výkupen barevných kovů.

https://www.euro.cz/clanky/cena-medi-vyrazne-klesla-podle-analytiku-je-to-dalsi-jasny-ukazatel-blizici-se-recese/

http://www.sroty.cz/efektivni-vyuziti-a-recyklace-medi