Cena železa v roce 2024

Různého železného šrotu se můžete snadno zbavit a navíc získat milou peněžní odměnu spolu s klidným svědomím, že bude znovu zpracován a využit. Kam se tedy s železným šrotem vydat a kolik za něj dostanete?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
7/11/2022 8:53 PM

Za kolik se vykupuje železo a kde?

Železo je stále jeden z nejpoužívanějších kovů na světě a spolu s dalšími kovy a materiály jako hliník, mosaz, bronz, cín, měď nebo zinek nachází opakované uplatnění, aniž by zatěžoval přírodu na skládce. Jedná se o světle šedý až bílý kov, který je měkký a magnetický, jeho hlavní nevýhodou je nízká odolnost vůči korozi. Proto se ve vysokých pecích surové železo zbavuje přebytečného uhlíku a dalších nežádoucích prvků, čímž vzniká ocel - nejdůležitější konstrukční materiál.

Pokud tedy doma, na chatě nebo na zahradě najdete železný šrot různých velikostí a druhů jako železné plechy, špony či profily, litiny železa, ocelové nebo litinové třísky, případně ocelové slitky, nemusíte si s nimi dělat starosti a rovnou je zanést do nejbližšího kovošrotu nebo výkupny surovin. Stejně tak můžete donést i kusy karosérie a kovový odpad z automobilů, pračky nebo bojlery, vždy je dobré si předem ověřit seznam vykupovaných surovin daného kovošrotu. Železo se jako jiné materiály vykupuje na kilogramy, čím více ho přinesete, tím větší odměnu za něj obdržíte.

Vzhledem k širokému využití železa je pro zjednodušení jeho výkup rozdělen do různých kategorií podle toho, v čem je použito a zda se jedná o ocel nebo litinu. Nejvyšší výkupní cenu kovů za kilogram mají železné elektromotory (bez přírub a náhonů, trafa) a to v průměru 10 Kč. Nejvíce se však vykupuje veškerý železný šrot o síle více než 6 mm mezi 4,5 a 6 Kč/kg, dále železné plechy, špony a lehký železný šrot o síle méně než 4 mm v cenovém rozmezí mezi 3 a 4 Kč/kg a litiny kusové a litinové stroje mezi 3,5 a 5 Kč/kg. Také můžete donést k výkupu kusy karosérie a železný odpad z automobilů, za který dostanete v průměru 4 Kč/kg, za ocelové a litinové třísky mezi 2 a 2,5 Kč/kg a za železný šrot nízké kvality jako pračky, bojlery, sporáky od 1 do 2 Kč/kg.

Pokud vás zajímá, co se dále děje s železným šrotem poté, co ho odnesete do kovošrotu nebo výkupny surovin, tak se nejprve roztřídí a připraví na převoz do oceláren. Tam dochází k opětovnému zpracování a recyklaci oceli, která tím navíc nepřichází o žádnou ze svých vlastností. Je možné ji opakovaně využívat a recyklovat, i proto se polovina oceli v Evropě vyrábí právě ze železného šrotu, který lidé donesou do kovošrotů.

Kategorie železného materiálu Výkupní cena za kg (Kč) Poznámky
Železné elektromotory Průměrně 10 Bez přírub a náhonů, trafa
Železný šrot > 6 mm 4,5 - 6 Železné plechy, špony, profilový šrot
Lehký železný šrot < 4 mm 3 - 4 Plechy, špony, lehký šrot
Litiny, litinové stroje 3,5 - 5 Kusové litiny, litinové stroje
Karosérie, železný odpad z automobilů Průměrně 4 Včetně kusů karosérie, odpad z automobilů
Ocelové a litinové třísky 2 - 2,5 -
Železný šrot nízké kvality 1 - 2 Pračky, bojlery, sporáky