Reálná mzda navzdory inflaci na Slovensku stoupla

Navzdory vysoké inflaci na Slovensku v polovině sledovaných odvětví vzrostly reálné mzdy v červnu tohoto roku. Tento růst je zřejmý i přes úpravu na základě vysoké inflace, která ovlivňuje ekonomiku. Statistické údaje poskytnuté slovenským statistickým úřadem naznačují, že ve srovnání s minulým obdobím si zaměstnanci polepšili v polovině z deseti sledovaných odvětví.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
11/8/2023 1:40 PM

Největší meziroční nárůst reálných mezd, a to o 3,8 procenta, byl zaznamenán v sektoru ubytovacích služeb. Tento trend se rovněž projevil u pracovníků ve stavebnictví, v restauracích a ve velkoobchodech. Opačný vývoj byl patrný ve zbývajících pěti odvětvích, kde se reálné mzdy po úpravě o inflaci snížily.

Ve srovnání s minulým obdobím došlo k absolutnímu nárůstu mezd ve všech sledovaných odvětvích, a to v mnoha případech dvouciferným tempem.

V červnu došlo na Slovensku ke zpomalení meziroční míry inflace na 10,8 procenta, což byla nejnižší hodnota od loňského března.

S ohledem na zaměstnanost většina sektorů slovenské ekonomiky zaznamenala v červnu pokles počtu pracovníků. Tento trend se promítl i do průmyslu, který je klíčovým odvětvím ekonomiky země.

Stojí za zmínku, že průměrná mzda na Slovensku se v nedávné době pohybuje na jiné úrovni než průměrná mzda v České republice. Vývoj mezd v ČR ukázal jistý vzestup, avšak s nižší mírou inflace ve srovnání se Slovenskem. To má vliv na relativní změny v reálných mzdách mezi oběma zeměmi.

Zdroj: ČTK,