Jak fungují kreditní karty

Kreditní karty jsou finanční nástroje, které vám umožňují nakupovat zboží nebo služby na dluh s tím, že částku zaplatíte později. Tyto karty jsou vydávány bankami a dalšími finančními institucemi a představují formu úvěru.‍
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
20/3/2023 6:13 PM
Jak fungují kreditní karty

Mechanismus kreditních karet

Když použijete kreditní kartu k nákupu, obchodníkovi je částka, kterou jste utratili, přičítána na jeho účet a vám je naopak připsána jako dluh. Na konci vyúčtovacího období obdržíte účet, který vám řekne, kolik jste utratili a kolik musíte zaplatit. Pokud zaplatíte celou částku včas, nebude vám účtován žádný úrok. V opačném případě budete muset zaplatit úroky z dlužné částky.

Kolik stojí kreditní karty

Poplatky spojené s kreditními kartami

Majitelé kreditních karet často čelí různým poplatkům. Mezi ně patří:

  1. Roční poplatek - Poplatek, který některé kreditní karty účtují za použití karty. Roční poplatky se liší v závislosti na kartě a nabízených výhodách.
  2. Poplatek za pozdní platbu - Pokud nezaplatíte svůj účet včas, může vám být účtován tento poplatek.
  3. Poplatek za překročení limitu - Pokud utratíte více, než je váš kreditní limit, může vám být účtován tento poplatek.
  4. Poplatek za výběr hotovosti - Pokud vyberete hotovost z bankomatu pomocí kreditní karty, bude vám účtován tento poplatek.

TIP: Na internetu existuje celá řada portálů, které vám porovnají kreditní karty jednotlivých bank. Vy tak přehledně a na jednom místě vidíte všechny potřebné informace. Jedno z takových komplexních srovnání najdete ZDE

Srovnání kreditních karet

Úrokové sazby

Kreditní karty také účtují úroky za částky, které nejsou zaplaceny včas. Úrokové sazby se liší v závislosti na druhu karty a vaší kreditní historii. Některé karty nabízejí nižší úrokové sazby pro nové zákazníky nebo jako promo akce.

Srovnání kreditních karet

Chcete​​zjistit, která kreditní karta je pro vás nejlepší? Navštivte srovnání kreditních karet na webu epujcka.cz, kde najdete přehledné srovnání různých karet, jejich poplatků a výhod.

Tabulka s hodnotnými daty

Podle dat z webu epujcka přinášíme tabulku srovnání některých oblíbených kreditních karet:

Pro více informací a další karty navštivte srovnání kreditních karet na webu epujcka.cz.

Poskytovatel karty úrok Bezúročné období Max. výše půjčky
Raiffeisenbank od 23.99% 55 - 100 000 Kč
UniCredit Bank od 23.40% 45 - 500 000 Kč
ČSOB od 19.90% 55 - 250 000 Kč

ZDROJ: Srovnání kreditních karet

Recenze kreditních karet

Chcete se dozvědět více o konkrétní kreditní kartě, například o recenze ČSOB kreditní karta? Navštivte také web Financer.com, který je autoritou na internetu a jeho článek o recenzi kreditní karty ČSOB, kde najdete podrobné informace, recenze a zkušenosti s touto kartou.

Jak vybrat správnou kreditní kartu

Při výběru správné kreditní karty je důležité zvážit následující faktory:

  1. Úroková sazba - Snažte se najít kartu s co nejnižší úrokovou sazbou, zejména pokud plánujete často čerpat úvěr.
  2. Roční poplatek - Některé karty mají vyšší roční poplatek, ale nabízejí více výhod. Zvažte, zda jsou pro vás tyto výhody důležité.
  3. Výhody a odměny - Porovnejte různé kreditní karty podle nabízených výhod, jako jsou cashback, slevy, cestovní pojištění nebo bonusové programy.
  4. Flexibilita splátek - Některé karty nabízejí možnost flexibilních splátek, což může být výhodné, pokud potřebujete více času na splacení dluhu.

Autor a zdroj: ePujcka.cz, Foto: Unsplash.

No items found.