Podílové fondy srozumitelně i pro úplné začátečníky

Zajímáte se o možnost investovat do podílových fondů, ale zatím o nich příliš nevíte a vlastně ani netušíte, co vám mohou přinést? Náš srozumitelný průvodce vám poskytne ty nejdůležitější informace a odpovědi na často kladené otázky.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Podílové fondy
7/1/2021 1:00 AM

Investování prostřednictvím podílových fondů se v České republice stalo jednou z nejoblíbenějších cest ke zhodnocení volných peněz. Do podílových fondů dnes investuje každý sedmý Čech. Pokud i vy přemýšlíte nad tím, jak úspěšně a bez zbytečných průtahů vstoupit do světa investování, přečtěte si odpovědi na následující otázky:

  • Co jsou to podílové fondy?
  • Jaké typy podílových fondů existují?
  • Pro jaké typy investorů jsou podílové fondy určeny?

Díky níže uvedeným informacím porozumíte tomu, jak mohou podílové fondy zhodnotit i vaše peníze.

Co jsou to podílové fondy?

Pojem podílové fondy může působit pro někoho, kdo se s ním zatím nesetkal, komplikovaně. Opak je však pravdou. Podílový fond je jednoduchý investiční nástroj. Spravován je investiční společností (například bankou), která dle předem určené strategie zhodnocuje investice vložené do fondu na finančních trzích.

Pokud je investiční strategie úspěšná, podílový fond zvýší svoji hodnotu a vy tak vyděláte peníze. Pokud se investiční společnosti na trhu nedaří, fond svoji hodnotu ztratí, a vy tak proděláte. Proto je nejdůležitější si podílový fond i investiční společnost pečlivě vybrat. Níže se podíváme na to, jaký podílový fond je v Čechách aktuálně nejlepší.

Při výběru podílového fondu byste si měli dát pozor hlavně na následující věci: 

  • Reputace investiční společnosti - vždy investujte s někým, kdo je na trhu dlouho, má dobrou pověst a jsou za ním skvělé výsledky.
  • Poplatky - některé fondy mají skvělé zhodnocení, ale účtují si nesmyslně vysoké poplatky. Vždy se dopředu informujte, kolik na poplatcích zaplatíte, a zvažte, jestli investice dává smysl.
  • Historické zhodnocení - vysoké historické zhodnocení znamená, že fond umí vydělat peníze a jeho strategie se v minulosti osvědčila. I tak ale pamatujte na to, že minulé výnosy negarantují výnosy budoucí.

Pokud si chcete fond prověřit a podívat se na to, jak investuje, můžete nahlédnout do statutu fondu. Tento dokument poskytuje základní informace o daném fondu a řekne vám například, jaké má fond poplatky, jaké je investiční riziko nebo jak je poskládané jeho portfolio. Statut fondu je oficiální dokument, který by měl mít každý podílový fond, a nejčastěji jej najdete na stránkách konkrétní investiční společnosti.

Pokud se rozhodnete investovat, uložení peněz do fondu je maximálně jednoduché. Místo toho, abyste peníze uložili na bankovní účet, je pošlete na účet fondu. Za vloženou částku získáte tzv. podílové listy. Tyto listy v drtivé většině případů nemají fyzickou podobu, ale místo toho dostanete od investiční společnosti přístup do online aplikace, kde máte možnost stav investice sledovat.

Pokud budete chtít peníze z fondu vybrat a nechat si je poslat na účet, je to možné - investiční společnost má u otevřených podílových fondů povinnost odkoupit podílové listy za aktuální cenu. Vypořádání většinou trvá jen několik dní.

Příklad investice do podílových fondů: 1. ledna 2020 nakoupíte podílové listy v hodnotě 10 000 Kč. Váš fond si povede dobře a jeho roční zhodnocení bude 5 % ročně. 1. ledna 2021 tak vaše podílové listy prodáte za 10 500 Kč. Váš výnos bude 500 Kč (- poplatky a daně).

V dnešní době je investování do podílových fondů velmi jednoduché. Vše jde vyřídit online během několika minut a na pár kliknutí.

Jaké typy podílových fondů existují?

Při výběru vhodného fondu můžete vybírat ze čtyř různých typů fondů. Ty se liší v míře rizika, délce investičního horizontu i v tom, do čeho investují. Pojďme si nyní všechny typy fondů krátce představit:

  • Fondy peněžního trhu - jsou nejméně rizikové, ale také mají nejnižší výnos. Investují převážně do státních dluhopisů.
  • Dluhopisové fondy - investují do dluhopisů. Jsou ideální pro opatrné investory, i tak ale můžou nabídnout zajímavý výnos.
  • Akciové fondy - investují do akcií firem. Nabízejí nejvyšší výnosy, ale jsou nejrizikovější a jejich hodnota často kolísá.
  • Smíšené fondy - tyto fondy kombinují investování do akcií, dluhopisů a nástrojů peněžního trhu. Jsou ideální pro rozložení rizika a zajímavý výnos.

Podílové fondy se také dělí dle zaměření. Globální fondy investují po celém světě, fondy zaměřené na region investují pouze v jedné oblasti a odvětvové fondy se specializují na investici do společnosti operující v rámci konkrétního průmyslu. Nezapomínejte na to, že s investičním stylem fondu byste se vždy měli vnitřně ztotožňovat.

Pro jaké typy investorů jsou podílové fondy určeny?

Je úplně jedno, zda-li jste začátečník s malými prostředky, nebo zkušený a velký investor. Stejně tak nezáleží na tom, zda-li se řadíte mezi konzervativní investory, kteří nemají rádi riziko, nebo patříte mezi dravce, kteří rádi riskují a hledají co nejvyšší zhodnocení.

Podílové fondy jsou atraktivní pro široké spektrum investorů a nabídka je rozmanitá, vybere si tedy každý. Je nutné upozornit na to, že podílové fondy jsou určeny spíše pro dlouhodobější investice. Zajímavost investice do podílových fondů zpravidla roste s délkou držení podílových listů. Zde je malé doporučení, na jak dlouho byste měli do fondů investovat:

  • Minimálně na 6-12 měsíců u fondů peněžního trhu.
  • Minimálně na 2 roky u dluhopisových fondů.
  • Minimálně na 5 let u akciových fondů.
  • Minimálně na 3 roky u smíšených fondů.

Hlavní výhody a nevýhody podílových fondů

Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody investování do otevřených podílových fondů?

Výhody

  • Atraktivní zhodnocení (vyšší než na spořícím účtu).
  • Dostupnost a jednoduchost.
  • Široká nabídka fondů.
  • Možnost investovat jednorázově i dlouhodobě po malých částkách (zpravidla od 300 Kč měsíčně).
  • Kontrola a rozložení rizika.
  • Možnost fondy kdykoli prodat díky zpětnému odkupu podílových listů.
  • Potenciální velmi vysoké zhodnocení u akciových fondů.

Nevýhody

  • Chybí pojištění vkladů.
  • Vstupní poplatky a platby za správu.
  • Investiční riziko.

Pokud jde o investiční riziko, je nutné uvědomit si, že výkyvy k investování do podílových fondů patří a vámi zvolený fond nemusí vždy růst dle předpokladů. V takových momentech je vhodné udržet nervy na uzdě a nepanikařit. Při výběru kvalitního podílového fondu jsou podílové fondy v porovnání s jinými možnostmi investování pro začátečníky velmi atraktivním způsobem zhodnocení úspor.

No items found.