Podílové fondy: Jak fungují a do kterých investovat?

Vyznat se ve světě podílových fondů může být velmi náročné. Proto jsme pro vás vytvořili krátkého průvodce a připojili tipy na dva podílové fondy, do kterých se vám může vyplatit investovat.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Investování do fondů
17/1/2021 1:00 AM

Jak fungují podílové fondy?

Díky investici do podílového fondu si můžete nechat zhodnotit své peníze. Fond se skládá z investic mnoha lidí, můžete si ho tedy představit jako balík peněz, do kterého každý z nich vloží určitou částku. Celý tento balík má potom na starosti investiční manažer, který se jej snaží co nejvýhodněji investovat. Výsledkem jeho práce je to, že se do fondu vrací nejen peníze, ale i nějaká částka navíc. Jednoduše řečeno – úkolem investičního manažera je peníze všech, kdo je do daného fondu vložili, rozmnožit.

Za správu fondu si společnost, která za ním stojí, účtuje poplatky – vstupní, správcovský a výstupní. Výstupní poplatek, který je účtován za vystoupení z fondu, už je spíše přežitek a většina společností od něj upustila, se vstupním a správcovským se ale určitě setkáte. Zpravidla jsou oba udávány v určité procentuální výši z vaší investice.

Rozhodujícím číslem, které byste měli sledovat při výběru fondu, je pak roční výnos. Ten se nedá předpovědět, můžete ale čerpat z historického výnosu, který vám prozradí, jak na tom byl fond v minulých letech. Když od historického ročního výnosu odečtete roční poplatek, měli byste získat přibližnou představu o vašem možném zisku.

Jak to může vypadat v praxi? Rozhodnu se do fondu investovat 5 000 Kč. Otevřu si u vybrané investiční společnosti účet a pošlu jí danou částku. Ta bude zařazena do fondu, který má roční poplatek 1 % a roční výkonnost 4,5 %. Za rok tedy vydělám celkem 3,5 % z investované částky. Po roce tak budu mít na svém investičním účtu 5 175 Kč.

Jaké jsou typy podílových fondů?

Existuje mnoho různých fondů od konzervativních až po rizikovější, vybere si mezi nimi tak každý typ investora. Základními typy fondů jsou tyto:

  • Akciové fondy

Investují do akcií firem obchodovaných na burze. Nabízí nejvyšší výnosy, zároveň jsou ale nejrizikovější a jejich hodnota často a výrazně kolísá.

  • Dluhopisové fondy

Jak už název napovídá, investují do dluhopisů a jsou díky nízké kolísavosti ideální pro opatrné investory. Přesto ale mohou nabídnout zajímavý výnos.

  • Fondy peněžního trhu

Tyto fondy přinášejí nejmenší riziko, ale i nejnižší výnos. Investují převážně do státních dluhopisů.

  • Smíšené fondy

Představují kombinaci investování do akcií, dluhopisů a nástrojů peněžního trhu. Taková rozmanitost investic zajišťuje rozložení rizika a zajímavý výnos.

Protože smíšené fondy považujeme za nejvýhodnější z hlediska poměru mezi výnosem a rizikem, budeme se v následujících odstavcích věnovat právě jim.

Do kterých podílových fondů investovat?

Vybrali jsme dva zajímavé podílové fondy na českém trhu. Při výběru jsme se řídili těmito důležitými kritérii:

  • fond musí mít historické zhodnocení dosahující alespoň 3 % p.a.
  • stabilní výkonnost a nízká kolísavost hodnoty
  • minimálně 5 let na trhu
  • nízký poplatek
  • silná a stabilní finanční instituce v zádech

Které podílové fondy vyhrály?

1. J&T Money

Fond J&T Money zcela odpovídá našim kritériím a dlouhodobě se ukazuje jako jeden z nejlepších a nejspolehlivějších na českém trhu. Co byste o něm měli vědět?

  • stojí za ním J&T Banka, což je stabilní a prověřená finanční instituce
  • jeho historické zhodnocení se pohybuje okolo 4 % ročně (již po odečtení poplatků).
  • vstupní poplatek je 0,8 %
  • správcovský poplatek je 1 % p.a.
  • funguje již od roku 2012
  • už pětkrát získal mezi smíšenými fondy ocenění Investice roku, naposledy v roce 2019
  • minimální vstupní investice je pouhých 300 Kč

Na jak dlouho je dobré investovat do J&T Money?

Díky nízké kolísavosti je minimální investiční horizont je nastaven na pouhý jeden rok, fond je tedy ideální i pro začínající investory, kteří se ve světě podílových fondů potřebují teprve zorientovat. Ideální doba, na jakou byste měli do fondu investovat, je jeden až tři roky.

Do čeho J&T Money investuje?

Fond J&T Money investuje především do firemních dluhopisů. Vybírá mezi významnými a silnými společnostmi, do jeho portfolia se tak zařadily firmy jako Sazka Group nebo energetická skupina EPH, která patří podnikateli Danielu Křetínskému.

2. J&T Bond

J&T Bond je jediný další fond, který splnil všechna naše kritéria. Jaké jsou jeho klíčové vlastnosti?

  • jeho historické zhodnocení se pohybuje okolo 4,5 % ročně (již po odečtení poplatků)
  • vstupní poplatek je 2 %
  • správcovský poplatek je 1 % p.a.
  • fond funguje již od roku 2011
  • v roce 2017 získal ocenění Investice roku mezi smíšenými fondy
  • minimální vstupní investice je pouhých 300 Kč

Na jak dlouho je dobré investovat do J&T Bond?

J&T Bond se řadí mezi střednědobé fondy, které přinášejí zajímavý výnos při investici trvající několik let. Minimální investiční horizont je tak nastaven na optimální dobu tří let.

Do čeho J&T Bond investuje?

Také J&T Bond investuje převážně do dluhopisů pečlivě vybraných firem. Mezi nimi jsou například finanční skupina PPF v čele s Petrem Kellnerem nebo realitní společnosti CPI Property Group, která patří miliardáři Radovanu Vítkovi. Fond zařazuje domácí i zahraniční firmy působící v různých odvětvích, portfolio je tedy dostatečně diverzifikované.

A co ostatní podílové fondy?

Zkoumali jsme i další podílové fondy, bohužel ale platí, že fondy se zajímavým výnosem mají vysoké poplatky (a také vyšší kolísavost) a fondy s nízkými poplatky mají zase zcela neatraktivní výnos. Tady je několik příkladů nízkorizikových fondů:

  • Sporoinvest

Konzervativní fond Sporoinvest vzniknul už roku 1996. Po odečtení ročního poplatku ve výši 0,45 % se jeho historický výnos pohybuje okolo 2,5 % za rok.

  • ČSOB Dluhopisový

Dluhopisový podílový fond od ČSOB existuje již 30 let a je tak další stálicí mezi nízkorizikovými fondy. Má nízký roční poplatek ve výši 0,65 %, jeho historický výnos je po odečtení tohoto poplatku 2,11 % za rok.

  • Optimum

Fond Optimum založený v roce 2015 představuje střednědobou až dlouhodobou investici. Po odečtení ročního poplatku ve výši 0,7 % se jeho výkonnost pohybuje okolo 1,6 % za rok.

No items found.