Bill Gates promluvil o největší chybě své kariéry. Microsoft stála 400 miliard dolarů

Může existovat vůbec něco, s čím je miliardář Gates ohledně své kariéry nespokojený? Jak se ukázalo v nedávném rozhovoru, může. Vyčítá si chybu, která podle jeho odhadů stála Microsoft přibližně 400 miliard dolarů.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Zakladatel společnosti Microsoft při debatě pro Village Global prozradil, že i přes svůj nepopiratelný úspěch ho dodnes mrzí to, že nepředběhl Google ve vývoji operačního systému pro chytré telefony. Se systémem Android se tak Google stal největší konkurencí společnosti Apple a jejího operačního systému iOS, na kterém běží všechny telefony iPhone.

Bill Gates si uvědomuje, že se na této pozici mohla ocitnout jeho společnost, nezvládla ale vlastní platformu dostatečně rychle vyvinout. Vinu připisuje především vlastnímu „špatnému managementu“, a to i přesto, že v době, kdy trh poprvé zaplavily chytré dotykové telefony, už Microsoft vedl Gatesův nástupce Steve Ballmer.

Promarněná příležitost

Právě Ballmer se vysmíval společnosti Apple, když uvedla na trh první iPhone. Směšná mu přišla hlavně cena a prorokoval, že telefon bez tlačítek si za tolik peněz nikdo nekoupí. Microsoft tedy na novou příležitost, která se na trhu objevila, nezareagoval.

V Google byli pohotovější – roku 2007 vyšel první iPhone a hned v roce 2008 se objevila na trhu první zařízení s operačním systémem Android. Když si v Microsoft uvědomili svůj chybný úsudek, bylo už pozdě. Pokusili se o zavedení vlastního operačního systému, brzy ho však museli pro nezájem z trhu stáhnout.

2. nejbohatší člověk světa Bill Gates.

Vítěz bere vše

„Je to trh, na kterém vítěz bere vše,“ okomentoval tento vývoj Gates. Dodal, že kdyby tehdy zareagovali rychleji, mohli být tímto vítězem právě oni, a že tento trh má podle něj hodnotu 400 miliard dolarů, tedy asi 9 bilionů korun.

I přesto má společnost Microsoft v oblasti technologií na burze nejvyšší hodnotu, a sice 1 bilion dolarů (u společnosti Apple je to 920 miliard dolarů). Bill Gates má pak úctyhodné jmění ve výši 107 miliard dolarů, což z něj dělá 2. nejbohatšího člověka světa.

No items found.