Elektromobil Tesla vám bude vydělávat peníze, zatímco spíte, tvrdí podnikatel Elon Musk

Odvážné tvrzení uvedené investorem a vynálezcem Elonem Muskem na jeho Twitteru je založené na tom, že v blízké budoucnosti budou Tesly vybaveny systémem, který bude schopen kompletně zastoupit řidiče. Díky tomuto systému by bylo možné nechat svoji Teslu fungovat jako taxi, aniž byste za jejím volantem byli vůbec fyzicky přítomni.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Současné Tesly jsou již vybaveny inteligentním autopilotem, který dokáže sám regulovat rychlost podle okolního provozu, udržet auto v daném pruhu a automaticky měnit pruhy dle zadané trasy, sjet z cesty v cíli a zaparkovat auto na volné parkovací místo nebo do garáže. I přesto je však fyzická přítomnost řidiče nutná.

Jeden z vozů americké automobilky Tesla.

Co se týče samotné výbavy auta, Tesly jsou sice připraveny na samořízení, není však ještě plně vyvinut software, který by skutečně spolehlivě zastoupil člověka za volantem. Právě na jeho vývoj se momentálně společnost soustředí. V budoucnu by tak vozy měly být schopny samostatně vybrat a následovat potřebnou trasu, orientovat se i na vedlejších cestách, řídit se semafory, rozeznávat dopravní značky a zvládat pohyb v zácpách i na křižovatkách. Po dosažení cílové destinace by se také měly samy vrátit k majiteli a zaparkovat se.

Tesla jako konkurent Uberu a Lyftu

Díky těmto schopnostem vozů budou Tesly moci konkurovat společnostem jako Uber a Lyft nejen svými službami, ale právě také svým systémem. Výkonný ředitel společnosti Uber, Dara Khosrowshahi, vyjádřil zájem o budoucí zařazení bezpilotních vozů do provozu. Americká alternativní taxislužba Lyft pracuje na bezpilotních automobilech už delší dobu a má za sebou již přes 30 tisíc zkušebních jízd. Na rozdíl od Muska se ale zakladatel Lyftu, John Zimmer, nepřiklání k tomu, aby byly takto vybavené vozy zdrojem příjmu pro jejich soukromé vlastníky. Bezpilotní systém má podle něj lepší využití, pokud jsou vozy zastřešené jednou společností.

Elon Musk naopak vidí budoucnost právě v tom, že Tesly „budou schopny svým majitelům bezpilotním systémem vydělávat peníze,“ aniž by vůbec museli vylézt z postele, a jejich vozy jim tak poskytnou novou příležitost k podnikání.

No items found.