Majetek členů britské královské rodiny

Nesmírné bohatství královské rodiny je zřejmé na první pohled, obzvlášť při veřejných vystoupeních jejích členů či při oslavách. Jaké výše dosahuje jejich společné jmění a jaký majetek má každý z nich jednotlivě?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
5/1/2021 1:00 AM

Celková hodnota majetku rodiny je odhadována na 88 miliard dolarů, tedy 1,98 bilionu korun. Značná část těchto miliard existuje v podobě nemovitostí, jako je zámek Windsor, londýnský hotel Savoy a samozřejmě Buckinghamský palác. Rodině také patří jedna z největších sbírek uměleckých děl na světě a nesmírně hodnotná je i jejich sbírka šperků, která čítá přes 140 exemplářů a má hodnotu přesahující neuvěřitelných 90 miliard korun.

Alžběta II.

Královna Alžběta II. v růžovém oblečku vystupuje z auta a mává lidu vztyčenou pravicí.

Pravděpodobně není překvapením, že nejbohatším členem královské rodiny je královna. Její jmění je odhadováno na 11,9 miliardy korun. Mezi její příjmy patří patnácti až pětadvacetiprocentní podíl ze zisků Crown Estate, tedy souboru staveb a pozemků oficiálně náležících Spojenému království, a „plat“, který přijímá od Lancasterského vévodství. Lancasterským vévodou je však sama královna.

Filip

Unavený manžel královny, Filip, vystupuje z auta a hledí do země.

Manžel královny, vévoda z Edinburghu, má o něco skromnější majetek v hodnotě 675 milionů korun. V roce 2017, kdy mu bylo 96 let, odešel do důchodu a od britského parlamentu pobírá roční rentu ve výši 11,3 milionu korun.

William a Harry

Usmívající se princové William a Harry v elegantních oblecích.

Sourozenci Harry a William mají oba majetek v hodnotě pohybující se mezi 563 až 900 miliony korun. Od pětadvacátých narozenin každý z nich pobírá roční dividendy převyšující 10 milionů korun a ke třicátým narozeninám získali 315 milionů korun z dědictví po jejich matce, tragicky zesnulé princezně Dianě.

Mimo to si William až do roku 2017 vydělával asi 1,4 milionu korun ročně za svoji práci pilota, tuto částku však pravidelně věnoval charitě. Jeho mladší bratr Harry sloužil do roku 2015 v britském Královském letectvu s ročním platem ve výši 1,2 milionu korun.

Kate Middleton

Okouzlující Kate Middleton v modrém kostýmku se s okouzlujícím úsměvem dívá do davu.

Většinu výdajů Williamovy manželky, vévodkyně z Cambridge, pokrývá podobně jako dalším členům této rodinné větve Cornwallské vévodství, v jehož čele stojí otec bratrů, princ Charles. Její osobní majetek je však odhadován na 230 milionů korun.

Meghan Markle

Klidně vypadající Meghan Markle se roztomile dívá na neznámého muže.

Vévodkyně ze Sussexu získala sňatkem s Harryn stejné výhody jako Kate – většina jejích výdajů zahrnujících oblečení, náklady na cestování či platy zaměstnanců je hrazena. Její soukromé jmění se pohybuje kolem 112,5 milionů korun a pochází ještě z dob herecké kariéry. Jako hvězda seriálu Suits si vydělávala přes 1,1 milionu za jedinou epizodu.

Charles

Princ Charles v hnědém saku se dívá do davu.

Princ z Walesu je dědicem trůnu a oplývá tak druhým nejvyšším jměním v rodině. Konkrétně se jedná o 9 miliard korun. Jak již bylo řečeno, je také vévodou z Cornwallu, což je území oplývající bohatstvím ve výši 29,3 miliardy korun.

Camilla

Manželka prince Charlese, Camilla, se s podezřívavým výrazem kouká do davu.

Charlesova manželka, jež nahradila po jeho boku princeznu Dianu, původně pracovala jako sekretářka a recepční v několika londýnských firmách. Navzdory tomu, že je manželkou přímého následníka trůnu, má podobné jmění jako jen nedávno přivdaná Meghan.

Anne Mountbatten-Windsor

Zasmušilá Anne Mountbatten-Windsor pochoduje v podzimním počasí oblečená do černého kabátu a šály.

Jediná dcera královny Alžběty II. je sice nejnenápadnější osobou tohoto žebříčku, avšak její majetek rozhodně zanedbatelný není. Dosahuje 675 milionů korun a jeho součástí je sídlo v hodnotě 338 milionů korun nebo šperky v hodnotě 158 milionů korun. Mimo jiné je světově uznávanou osobností jezdectví a v roce 1972 se v této disciplíně dokonce účastnila Olympijských her v Mnichově.

No items found.