Kabelky z bankovek. Venezuelané přetvářejí bezcenné bolívary v umělecké výtvory

Venezuelští migranti v Kolumbii oživují svou devalvovanou měnu, která zcela ztratila svou hodnotu. Z bezcenných bankovek skládají originální kousky od nápaditých kabelek po skládačky labutí či modely autíček, které následně prodávají.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Nedostatek potravin a pracovní nouze zapříčinily migraci více jak tří milionů Venezuelanů ze země během posledních tří let. Migranti v kolumbijském městě Cucuta však přišli s nápadem, jak peníze, které již nemají téměř žádnou hodnotu, přeměnit v zisk. Skládačky z bankovek prodávají ve stáncích, k sehnání jsou dokonce i na platformě eBay. Jedna kabelka z bolívarů tam vyjde přibližně na 1500 Kč.

Kabelky vyrobené z venezuelských bolívarů. Foto: Ebay

Inflace ve Venezuele je 2 000 000 % 

V loňském roce dosáhla míra inflace ve Venezuele dvou milionů procent, v letošním roce se podle odhadů vyšplhá až na deset milionů procent. Příčinou hospodářské recese v zemi je podle kritiků selhání socialistického modelu, podle něhož stát řídí ekonomiku a špatnou situaci v zemi zapříčinil také propad cen ropy na světových trzích. Prezident Venezuely Nicolas Maduo tvrdí, že příčinou krize je ekonomická válka, kterou proti němu a jeho vládě vyvolala opozice a kterou navíc podporují sankce z Washingtonu.

No items found.