Šalinkarta - cena kuponů pro rok 2022

Zajímá vás, kolik stojí šalinkarta, a kolik stojí kupony na měsíc, čtvrt roku a rok? Vše jsme zjistili a máme pro vás aktuální ceny.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/5/2022 2:00 AM

Šalinkarta je karta na městskou hromadnou dopravu v Brně. Karta nemá fyzickou podobu. Funguje tak, že si ji můžete virtuálně spárovat s vaší platební kartou.

Jak si pořídit šalinkartu?

Pořízení šalinkarty je jednoduché a je zdarma. Stačí navštívit eshop Dopravního podniku města Brna (BrnoID.cz) a vytvořit si tam účet. V sekci Moje nosiče pak přidáte vaši platební kartu. Podporovány jsou karty od společností VISA a MasterCard.

Přidání platební karty na eshopu BrnoID. Platební karta slouží jako nosič pro šalinkartu - vše je zdarma.

Tímto bude založení vaší šalinkarty vyřízené. Pak už si stačí jen pořídit kupon a můžete začít cestovat brněnskou hromadnou dopravou.

Kolik stojí kupon do šalinkarty?

Cena kuponu se liší podle časového období a taky podle toho, v jakých zónách chcete cestovat. Aktuální ceník vypadá takto:

  • měsíční kupon pro zóny 100 + 101: 550 korun
  • čtvrtletní kupon pro zóny 100 + 101: 1 370 korun
  • roční kupon pro zóny 100 + 101: 4 750 korun
  • měsíční kupon pro zóny 100 + 101 + 1 zóna: 830 korun
  • čtvrtletní kupon pro zóny 100 + 101 + 1 zóna: 2 090 korun
  • roční kupon pro zóny 100 + 101 + 1 zóna: 7 300 korun
  • měsíční kupon pro zóny 100 + 101 + 2 zóny: 1 090 korun
  • čtvrtletní kupon pro zóny 100 + 101 + 2 zóny: 2 780 korun
  • roční kupon pro zóny 100 + 101 + 2 zóny: 9 700 korun

Jedná se o ceny za nepřenosnou jízdenku.

Nákup kuponu probíhá na eshopu BrnoID. Po registraci a přidání platební karty je potřeba vybrat si, od kdy má jízdenka platit a pak jízdenku zaplatit. Platit můžete buď platební kartou, nebo okamžitým bankovním převodem.

Lodní jízdenka

Vedle klasické jízdenky pro hromadnou městskou dopravu si můžete zakoupit i jízdenku pro plavbu lodí. Cena základní jednosměrné jízdenky pro lodní dopravu se pohybuje od 14 do 150 korun podle toho, kam cestujete. Například za cestu ze zastávky U Kotvy na Hrad Veveří zaplatíte 48 korun.

Zpáteční lodní jízdenka pak vyjde na 24240 korun a opět záleží na vaší trase. Například za cestu z Mečkova na Kozí horku a zpátky zaplatíte 162 korun.

Dárkové poukazy

Pokud chcete někomu udělat radost, můžete ho obdarovat poukazem na šalinkartu. V nabídce jsou poukazy na jeden měsíc, na čtvrt roku a na jeden rok. Ceny jsou stejné, jako kdybyste si kupovali kupony pro sebe.

Poukazy mají platnost jeden rok od data zakoupení.

Co když mě zastaví revizor a nebudu mít jízdenku?

Pokud se vám stane, že vás zastaví revizor a nachytá vás bez platné jízdenky, musíte zaplatit pokutu. Její výše je 1 500 korun, pokud ji ale zaplatíte na místě v hotovosti nebo do pěti pracovních dnů ode dne kontroly, zaplatíte jen 800 korun.

Pokutu můžete zaplatit i online na webu BrnoID. Po přihlášení je potřeba kliknout na pole “Moje kontroly revizorem”, zadat číslo pokuty a datum udělení pokuty. V případě úspěšného dohledání vám systém zobrazí částku k úhradě. Zaplatit můžete buď platební kartou, nebo převodem.

Upozornění: Podle zkušeností našich čtenářů se pokuty v systému objeví většinou na konci dne, během kterého došlo k udělení pokuty. Čerstvé pokuty tedy někdy v systému nejde dohledat a je potřeba několik hodin počkat nebo to zkusit další den.

A co dělat, pokud máte platnou šalinkartu a koupený kupon, ale revizorovi to během kontroly nemůžete dokázat (například když si zapomenete peněženku)? V takovém případě je potřeba se do pěti dnů od udělení pokuty dostavit do doplatkové pokladny v ulici Novobranská 18 v Brně. Otevřeno mají v pracovní dny od 6:00 do 19:00. Nebudete muset platit žádnou pokutu a pouze uhradíte poplatek 50 korun.

No items found.