Do oběhu se dostaly nové padělané bankovky. ČNB na obrázku ukazuje, jak je poznat

V minulých dnech se do oběhu dostaly padělané bankovky s nominálními hodnotami 500 a 1000 korun. Česká národní banka padělky ale vyhodnotila jako méně zdařilé, je tedy poměrně snadné je rozpoznat. Na co se zaměřit?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Padělky se zatím vyskytly jen v menším množství a pouze ve městech Brno, Olomouc, Ostrava a Šumperk, odkud se ale mohou rychle rozšířit dál. Konkrétně se jedná o pětisetkoruny z roku 2009 a tisícikoruny z roku 2008. Jejich ochranný pruh je vytvořen z kousků pruhů odebraných z pravých stokorun a pětisetkorun, tedy z bankovek nižší nominální hodnoty.

Porovnání ochranného prvku. Zelený obrázek je pravá bankovka, červený obrázek je padělek. Padělek má ochranný pruh ze stokoruny, přestože má bankovka nominální hodnotu 1 000 korun. Foto: ČNB

Kontrolujte ochranný pruh, vodoznak a text

Od pravých bankovek je lze rozeznat pouhým okem podle vzhledu charakteristických prvků. Padělky jsou vytištěny inkoustovým tiskem, na písmenech tedy nejsou znatelné linie a celkově se jeví méně ostrá. Mírně se liší i v barvě. Písmena na pravé pětistovce jsou kombinací hnědé a červené, na pravé tisícovce je to fialová a žlutá. Text na padělcích má jen jednu barvu vzniklou smícháním žluté, azurové, purpurové a černé.

Porovnání pravé bankovky (zelená) a padělku (červený). Foto: ČNB

Napoví i pozorování dalších ochranných prvků. Iridiscentní (duhově lesklý) pruh nemění svoji barvu a vodoznak se při pohledu proti světlu nekryje z rubu a líce. Ochranné prvky v infračervené a ultrafialové části spektra také nejsou napodobeny. Mikrotexty jsou nečitelné.

Při podezření bankovku odevzdejte

Česká národní banka současně zaznamenala i výskyt stokorun z roku 2018 a pětisetkorun z roku 2009, které sice byly pravé, ale chyběl na nich zcela nebo částečně právě ochranný pruh. Pokud byl odstraněn celý, zbývající dvě části bankovky k sobě byly opět slepeny, tím je tedy rozeznáme skutečně na první pohled. Je možné, že existence těchto poškozených bankovek má souvislost s padělky.

Pokud máte podezření, že vám byla vydána falešná bankovka, měli byste ji odevzdat na pobočce některé z obchodních bank, na policii anebo přímo České národní bance. Vědomé používání padělku je totiž trestným činem, a pokud je bankovka přece jen pravá, bude vám navrácena. Špatná zpráva je, že pokud pravá není, žádnou náhradu za ni nedostanete.

No items found.