Akcie Netflix - jaký výnos nabídly za posledních 12 let?

Zajímavé srovnání přinesl americký web CNBC, který spočítal, jaké zhodnocení nabídly od roku 2007 akcie známé streamovací služby Netflix. Ta v tomto týdnu zdražila své předplatné pro americké uživatele a její akcie díky tomu posílily o 6,5 %.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Netflix byl přitom zajímavou investicí už od svých začátků. Společnost vstoupila na burzu v roce 2002, kdy se jedna akcie obchodovala za cenu 1,21 dolaru. Akcie během let zaznamenaly několik výkyvů, ale jinak se jim skvěle dařilo a daleko překonaly očekávání i tempo, jakým rostl akciový trh.

Cena akcií Netflixu se od roku 2007 zvedla devadesátkrát

Výpočty webu CNBC uvádí, že pokud byste v roce 2007 investovali do Netflixu 1 000 dolarů, nyní by vaše investice měla hodnotu 90 000 dolarů. V přepočtu na české koruny byste tak investovaných 22 400 korun rozmnožili na více než 2 miliony korun.


Graf akcií Netflixu, který ukazuje vývoj od roku 2007

V investičním světě se jedná o rekordní zhodnocení, kterým se může pochlubit jen málo titulů. Někteří analytici se nicméně domnívají, že nadvláda Netflixu se může chýlit ke konci. "Myslím si, že Netflix může být v problémech, až po něm začnou jít 'velcí kluci,'" okomentovala situaci analytička Laura Martin z investiční banky Needham & Company, která tak naráží na fakt, že streamovací platformy brzy spustí i další hráči jako Disney či Warner Bros, a pro Netflix se tak vytvoří nová a silná konkurence.