Kvíz: Poznáte miliardáře? Založil společnost Facebook a do práce nosí stále stejné tričko

Dnes jsme si pro vás připravili malý kvíz. Uhodnete jméno slavného miliardáře, který se narodil v New Yorku, nedostudoval Harvard a založil sociální síť Facebook? O tomto podnikateli jsme si také připravili několik zajímavostí, které vám přiblíží jeho život a byznysovou dráhu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Kdy se narodil?

Nyní 34letý podnikatel se narodil 14. května 1984 ve White Plans ve státě New York do židovské rodiny. Jeho otec je zubař a matka psychiatrička. Má tři sestry.

Jaké má vzdělání?

Původně studoval na střední škole Ardsley High School, brzy ale přestoupil na Phillips Exeter Academy. Jako velmi talentovaný student už na střední škole získal ceny v matematice, fyzice a astronomii. Je také velmi nadaný na jazyky - do přihlášky na vysokou školu uvedl, že je schopný číst a psát ve francouzštině, hebrejštině, latině a klasické řečtině. V roce 2002 nastoupil na Harvardovu univerzitu, kde studoval matematickou informatiku a psychologii. Z Harvardu odešel v roce 2004, aby se mohl naplno věnovat své sociální síti Facebook.

Kdy poprvé začal programovat?

Bylo to už v jeho 12ti letech, kdy vymyslel počítačový program, který byl nainstalován do zubní ordinace jeho otce. Program využívala recepční, která díky němu mohla upozornit zubaře, že do čekárny přišel nový pacient.

Co by dělal, kdyby nezaložil Facebook?

Pravděpodobně by vedl franšízu McDonald's. Tuto dráhu mu nabídl jeho otec, který mu řekl, že buď půjde na vysokou, nebo si spolu otevřou provozovnu rychlého občerstvení. Budoucí miliardář se nakonec rozhodl pro vzdělání a nastoupil na Harvard.

Byl o něm natočen film?

Ano, premiéru měl v roce 2010 a natočil ho slavný režisér David Fincher. Zakladatel Facebooku z něj nevyšel úplně nejlépe - film ho vykreslil jako mocichtivého a bezohledného podnikatele, kterého zajímá pouze růst firmy. Navzdory tomu měl ale film u diváků velký úspěch a jen v USA vydělal 100 milionů dolarů.

Kdo mu na jeho podnikatelské cestě nejvíce pomohl?

Klíčovou roli v jeho podnikatelském životě sehráli 3 lidé. Prvním byl Sean Parker, který založil hudební službu Napster, a který se k Facebooku připojil hned na začátku jako mentor a investor. Druhým důležitým mužem byl Peter Thiel, jedno z nejrespektovanějších jmen v Silicon Valley. Thiel byl jedním z prvních velkých investorů ve Facebooku, do firmy investoval 500 000 dolarů (11 milionů korun) za podíl o velikosti 2,5 %. Třetí klíčovou osobou je pak žena. Sheryl Sandbergová přešla do Facebooku z Googlu, od roku 2008 pracuje jako provozní ředitelka Facebooku a významně se zasloužila o rozvoj firmy.

Jaký má rodinný život?

V roce 2012 si vzal svou dlouholetou přítelkyni Priscillu Chan, kterou poznal během studií na Harvardu. Mají spolu 2 děti.

Jak se obléká?

Zakladatel Facebooku má jeden zajímavý zvyk. Každý den nosí do práce stejné šedé tričko. Dělá to proto, aby ráno nemusel trávit příliš času přemýšlením o tom, co si obleče. Sám to vysvětlil následovně: „Chci vést svůj život jednoduše. Tak, abych musel dělat co nejméně rozhodnutí v čemkoliv, co se netýká této firmy. Mám tu skvělou možnost se každé ráno probudit a pomáhat sloužit více než miliardě lidí a cítím se, jako bych nedělal svoji práci, když obětuji část svojí energie na hloupé a povrchní věci v mém životě.“ Trička pocházejí od návrháře Brunella Cuccinelliho a každé stojí v přepočtu kolem sedmi až devíti tisíc korun.

Poznali jste, o kom byla v našem článku řeč?

Věříme, že většina našich čtenářů uhodla, že zakladatelem Facebooku a miliardářem je Mark Zuckerberg.

Věříme, že většina našich čtenářů uhodla, že zakladatelem Facebooku a miliardářem je Mark Zuckerberg.

Zakladatel Facebooku a 8. nejbohatší člověk světa Mark Zuckerberg.
No items found.