5 nejlevnějších destinací, kam se vydat na dovolenou

Chystáte se v letošním roce uspokojit své cestovatelské touhy, zároveň však nechcete v zahraničí utratit veškeré své úspory? Přestože někteří experti předpovídají, že nás tento rok čeká poměrně velký nárůst cen spojených s cestováním v souvislosti s rostoucí globální ekonomikou a zvyšující se cenou ropy, stále se můžete vydat na místa, která nezruinují vaši peněženku a rozhodně stojí za to je navštívit. Jaké destinace tedy patří mezi ty nejlevnější?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

1. Lisabon, Portugalsko

Hlavní město Portugalska oplývá bohatou historií, skvostnou architekturou a výtečnou místní kuchyní. Co se týče vaší peněženky, nemusíte se bát přemrštěných cen jako v Londýně či Paříži. V Lisabonu se navíc často smlouvá, takže můžete ušetřit i tímto způsobem.

Vychutnejte si místní typickou pochoutku pastel de nata alias koláček plněný žloutkovým krémem se skořicí za 1 euro v historické kavárně Pasteis de Belém v centru města. Pokud chcete ochutnat místní výborné víno, za jednu skleničku zaplatíte přibližně 3 eura. S městskou průkazkou za 19 euro s platností 24 hodin zase můžete navštívit moderní muzea i historické kláštery a svézt se po městě proslulými tramvajemi nebo se nechat vyvézt okouzlujícími výtahy na vrcholek města. Lisabon je mimoto také skvělým místem pro rodiny. Navštivte s dětmi akvárium, muzeum vědy nebo historický hrad.

2. Lima, Peru

Peru se stalo oblíbenou destinací pro trampy, dobrodruhy a labužníky. Většina z nich zavítá do Limy, kde může obdivovat krásy tamější architektury, navštívit muzea s volným vstupem či si v restauracích objednat speciality lokální kuchyně za přátelské ceny. Vydejte se na turistickou prohlídku města, která je zdarma a během níž vám místní průvodce kromě zajímavostí o Limě také svěří tipy, kam dál se v okolí vydat.

Kousek od nejvýznamnějšího náměstí ve městě se nacházejí muzea s volným (anebo velmi levným) vstupem a nespočet restaurací. V údajně nejbláznivější části nazývané Barranco se můžete pokochat street artem a zajít na kávu či jídlo do jedné z mnoha hipster kaváren. Přestože jízda taxi je relativně levná, zvažte spíše jízdu autobusem Metropolitano, jenž je opravdu levný (přibližně 60 centů za cestu napříč městem) a v některých případech se jedná i o rychlejší způsob dopravy po městě.

3. Kyjev, Ukrajina

Zaručeně jedna z nejlevnějších zemí, kterou můžete navštívit. A také jedna z nejmalebnějších. Historická část Kyjeva nabízí nádhernou náboženskou architekturu, rozličná muzea a rušné městské centrum. Kde zde najdete tradiční ukrajinské jídlo?

Širokou nabídku typického ukrajinského jídla naleznete v restauraci Korchma Taras Bulba, kde za velmi vydatné tříchodové menu s pitím pro dva necháte něco mezi 13 až 17 eury. To je ve srovnání s jinými destinacemi opravdu snová cena.  A vynechat byste neměli ani ukrajinské Karpaty rozprostírající se na západě státu.

4. Tallinn, Estonsko

Do Tallinnu se můžete snadno nechat převézt trajektem z Finska a objevit tak levnější alternativu k drahým severským evropským městům jako jsou Helsinky nebo Stockholm. Seženete zde ubytování za zlomek ceny oproti většině evropských center, přičemž přeprava hromadnou dopravou napříč městem je nejen pohodlná, ale i levná.

Staré město Tallinnu je zapsané na listině světového dědictví UNESCO a hlavním turistickým cílem je hradní vrch Toompea. V restauraci Olde Hansa okusíte atmosféru středověkých časů na vlastní kůži. Nabídnou vám zde jídelníček s pokrmy připravovanými podle receptů z 15. století, které vám naservíruje personál oblečený v dobovém rouchu, a to vše za doprovodu středověké hudby.

5. Montreal, Kanada

Montreal má status druhého největšího frankofonního města na světě a největšího města v provincii Quebec. Pyšní se nejstarším vnitrozemským přístavem na světě nacházejícím se v samotném centru staré části města (Old Montreal). Místní milují oslavy a dbají na udržování svého francouzského dědictví, zároveň jsou také velmi vstřícní k lidem, kteří do země imigrují.

Mezi speciality montrealské kuchyně nepatří pouze typicky známý javorový sirup, ale díky francouzským kořenům je zde velmi oblíbenou pochoutkou například i foie gras. Mimoto se zde dá snadno sehnat ubytování přes Airbnb za příjemné ceny, což je ovlivněno faktem, že v Montrealu žije velký počet studentů.

No items found.