Neomezený řidičák na motorku. Cena se liší i o deset tisíc

Skupina A je takzvaným neomezeným řidičákem na motorku. Jehodržitel může řídit motocykl bez omezení objemu motoru a výkonu. Jeho získánínení snadné a cena za neomezený řidičák na motorku se může blížit až třicetitisícům korun.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
6/11/2023 8:24 AM

Řidičák na motorku, autoškola

Pocit svobody, trocha rebelství, zajímavý koníček nebo jen skvělá parta přátel. Jsou různé důvody pro to, aby se z běžného smrtelníka stal motorkář. Jakmile tento přerod nastane, začíná láska na celý život. Aby se jedinec mohl zamilovat a vyhoupnout do sedla musí získat řidičský průkaz na motorku.

Do autoškoly se mnozí přihlašují už s konkrétní představou o tom, jaký motocykl si zakoupí nebo o tom, co vše s novým strojem podniknou.

Získat řidičák na motorku je podobně náročné, jako získat řidičák na auto. Je třeba složit závěrečné zkoušky, které vyžadují zvládnutí teorie i praxe a kombinující znalosti a dovednosti z několika oblastí.

Čtyři skupiny řidičáků na motorku

Na první pohled mohou být skupiny řidičských průkazů nepřehledné. Každá skupina a typ má však svá pravidla a podmínky. Pod vedením instruktora už lze se souhlasem rodičů usednout na motorku ve 14 letech s podmínkou složení zkoušky, jakmile osoba dovrší 15 let. Den po patnáctých narozeninách je možné získat řidičský průkaz skupiny AM. Starší mládež čeká řízení oblíbené „padesátky“. Cenu a podmínky pro řidičský průkaz na motorku od 15 let jsme vám již dříve přiblížili.

Řidičák skupiny AM získávají automaticky všichni ti, kteří mají řidičské oprávnění A1, A2, A, B, C, D.

Spalovací motor musí být do objemu 50 cm3 a konstrukční rychlost je limitována na 45 km/h.

O rok později lze získat řidičák na skupinu A1 a řídit „stopětadvacítku“. Poněkud složitější podmínky jsou pro složení zkoušek k řízení vozidel ve skupině A2 a vysněnou skupinu A. Podrobně je výcvik v autoškole a závěrečné zkoušky popsány v článku Řidičský průkaz na motorku.

Snadné získání řidičáku na motorku

Silnější stroje lze řídit po dovršení věku 18 let. I zde však platí podmínky praxe. Ti, kteří vlastnili řidičák A1 déle než dva roky, dostanou papíry na A2 jen po složení doplňkových zkoušek. Držitelé A1 po kratší dobu prochází sice celým výcvikem, ale ve zkrácené formě.

Do sedla silného stroje, motorky bez omezení výkonu a objemu motoru lze usednout po dvou letech držení skupiny A2, nejdříve ve 20 letech.

Kategorizace řidičských oprávnění

Neomezený řidičák na motorku, A

Ve 24 letech mohou řídit silné motorky ti, kteří začínají s kurzem. Kurz zahrnuje teorii i praxi, nechybí zkouška z techniky a zdravovědy.

Praktické zkoušky z řízení a ovládání motocyklu jsou poměrně náročné. Nejprve je třeba ukázat, že uchazeč o řidičský průkaz zvládne manipulaci s motocyklem v nízké rychlosti. Je třeba například manévrovat při slalomu jako imitaci bezpečného pohybu v koloně nebo parkovat. V některých zemích je dokonce součástí zkoušky zvednout položený motocykl ze země.

Jak získat řidičák na A:

  • Přihláška do autoškoly.
  • Posudek zdravotní způsobilosti.    
  • Bez zákazu řízení.
  • Bydliště v ČR.

Neomezený řidičák na motorku. Cena napříč republikou

Jakmile začnete procházet nabídky autoškol zjistíte, že se cena za neomezený řidičský průkaz na motorku liší o tisíce korun v různých krajích. Výrazné rozdíly jsou v cenách i podle toho, jakou skupinu řidičského oprávnění už uchazeč o kurz vlastní. Nejdražší jsou tradičně autoškoly v hlavním městě a v případě, že skládáte neomezený řidičák na motorku jako první kurz v autoškole.

Neomezený řidičák na motorku. Cena ve vybraných městech

Pro porovnání cen neomezeného řidičáku na motorku byly vybrány náhodně 3 města ve srovnání s cenou v Praze. Rozdíly mezi jednotlivými městy mohou dělat i více než 10 tisíc korun. Nižší cenu můžete očekávat v menších městech, proto například studenti pečlivě volí, zda budou navštěvovat autoškolu doma nebo v místě přechodného ubytování.

Srovnávaná cena vychází ze základního (kompletního) kurzu na neomezené A. Cena v případě vlastnictví jiných řidičských oprávnění bývá nižší.

Cena řidičského průkazu na áčko se pohybuje v ČR od14 tisíc korun až do 26 tisíc korun.

Mapa ČR s cenami autoškol

Kdy se přihlásit do autoškoly na motorku

Kurzy v autoškolách jsou závislé na přízni počasí. Proto není vždy možné získat řidičák v určitých měsících v roce. Zpravidla kurzy začínají v jarních měsících a končí s podzimem. Navýcvik se doporučuje vlastní helma, bunda a rukavice.

Autoškola na vlastní motorce

Některé autoškoly jsou ochotné uchazeče trénovat na jejich vlastních strojích. Podmínkou je nechat si schválit motocykl jako výcvikové vozidlo. Na registru vozidel se zaplatí přibližně tisícikorunový poplatek, motocykl musí splňovat parametry pro danou výcvikovou skupinu. Začátek výcviku se provádí na upraveném motocyklu autoškoly (dvojí ovládání), brzy však uchazeč pokračuje na vlastním motocyklu. Závěrečnou zkoušku provádí také na vlastní motorce.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay

Zdroje:

Ceníky autoškol ve vybraných městech.

https://www.autoskola-praha-9.cz/ridicsky-prukaz-skupina-a/

https://www.garaz.cz/clanek/ridicak-na-motorku-21004242