Kolik stojí pelety na vytápění v roce 2024

Dřevěné pelety představují jedno z levných, ekologických a pohodlných řešení vytápění domu. I proto se k němu obrací čím dál více domácností, které se stoupajícími cenami za energie hledají dostupnější možnosti. Jaké jsou tedy aktuální ceny za pelety a kde je seženete?
Od
Externího partnera
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
3/1/2023 6:32 PM

Kolik zaplatíte za pelety a kde je koupíte?

Použití dřevěných pelet k vytápění domácnosti narůstá na oblibě z mnoha důvodů, jedním z nich je i jejich poměrně nízká cena v porovnání s uhlím, plynem nebo elektřinou. Aktuálně nakoupíte jeden kilogram dřevěných pelet mezi 10 Kč a 15 Kč, historicky se jedná o nejvyšší ceny způsobené inflací v letošním roce. 

Pelety však není možné používat v běžných krbech nebo kamnech, musíte vlastnit speciální automatický peletový kotel nebo kamna. Jejich cena se pohybuje mezi 50 a 120 tisíci Kč v závislosti na velikosti, funkcích a typech paliv, která mohou spalovat (uhlí, pelety, dřevo).

Když se rozhodnete pro nákup pelet pro nadcházející topnou sezónu, ideálně prohledávejte nabídky firem již na jaře a v létě, kdy jsou ceny za kilogram pelet celoročně nejnižší. Můžete tak ještě více snížit náklady na vytápění domu. Naopak na podzim a v zimě počítejte, že si za pelety připlatíte kvůli zvýšené poptávce.

A kde tedy pelety sehnat? Při vyhledávání na internetu narazíte na nespočet firem a peletáren, které pelety prodávají a dovezou vám je až domů. Doprava vás však v závislosti na vzdálenosti může vyjít dráže než byste čekali. Nejjednodušší cestou je Národní vyhledávač pelet na webové stránce www.koupitpelety.cz, kde zadáte vaši adresu nebo PSČ a vyhledávač vám ukáže nejbližší peletárny a prodejce pelet ve vašem okolí. Můžete si také prohlédnout samotnou mapu ČR a Slovenska s ukázanými peletárnami.

Vlastnosti a použití pelet

Dřevěné pelety představují ekologické topné palivo, které je vyrobeno z čistého dřeva bez jakýchkoliv příměsí. Tvarem se jedná o malé válečky lisované z dřevěných pilin, hoblin a prachu, tedy z odpadních materiálů vznikajících při zpracování dřeva. Nejčastěji mají průměr 6 - 8 mm a délku 20 - 30 mm, což je standardní velikost, kterou si automatický peletový kotel nebo kamna sami berou ze zásobníku.

Jakožto palivo mají pelety velmi dobrou výhřevnost a snadno překonají mnohé druhy uhlí. Navíc oceníte jejich čisté a jednoduché použití pro vytápění vašeho domu. Také jsou velmi ekologické, jejich spalováním vznikne jen velmi málo popela, který najde své využití na zahradě jako kvalitní hnojivo.

Průměrná česká domácnost v rodinném domě spotřebuje za jednu topnou sezónu kolem 4 až 5 tun dřevěných pelet. Skladovat je můžete v kotelně, sklepě nebo technické místnosti domu. K topení peletami potřebujete také automatický peletový kotel nebo kamna, které se postarají o vytápění domu, případně o podlahové vytápění. Navíc do nich nemusíte neustále přikládat palivo, disponují automatickým dávkováním pelet podle potřeby pro udržení nastavené teploty.

Výroba a doprava pelet

V lese vytěžené stromy se v dřevařských závodech ořezávají na trámy, fošny a prkna různých velikostí. Během tohoto procesu vzniká samozřejmě velké množství dřevěného odpadu (piliny, odřezky, hobliny, prach), který dále putuje do peletárny

Tam se musí v průběhu dalších dní zpracovat na pelety, aby zůstal dřevěný materiál co nejvíce kvalitní. Dřevěný odpad se nejdříve vysuší, aby se zbavil přebytečné vody, poté rozdrtí, aby bylo možné vyrobit peletové válečky standardní velikosti, a nakonec vylisuje skrze peletovou matrici do zmíněného tvaru a rozměrů.

Takto vyrobené pelety jsou následně uskladněny ve velkokapacitních silech než jsou rozváženy k zákazníkům. Doprava pelet probíhá buď v plastových pytlích o hmotnosti 15 kg nebo v cisternách, kam jsou pelety nafoukány pro přepravu a poté hadicí opět přefoukány do vašich skladovacích prostor přímo v domě. Také můžete využít osobní odběr v peletárně a odvézt si pelety sami.

Zajímavost

Česká republika se může pyšnit označením významného exportéra pelet do okolních evropských zemí, přitom snadno pokrývá lokální poptávku českých domácností. Nejen vysoký počet peletáren zajišťuje naše postavení na trhu s peletami, ale také kvalita českých pelet s mezinárodní certifikací ENplus A1 zaručující tu nejvyšší kvalitu dřevěných pelet.

No items found.