Řidičák na motorku od 15 let. Cena se liší o téměř 15 tisíc

Den po patnáctých narozeninách je možné řídit první motorku nebo první auto. Cena za řidičské oprávnění se dramaticky liší napříč regiony. Nejlevněji lze získat řidičské oprávnění AM za cenu okolo 10 tisíc korun, nejvíce stojí autoškola v Praze, kde cena kurzu dosáhne až 25 tisíc korun.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
13/11/2023 7:57 AM

Kdy lze získat řidičák na motorku

Řidičák na motorku skupiny AM lze získat nejdříve den po patnáctých narozeninách. Zkoušku je možné složit nejdříve v den narozenin. Do kurzu autoškoly se lze přihlásit už před narozeninami, vhodné je začít s kurzem například 3 až 4 měsíce před patnáctými narozeninami. Umožněno je přihlásit se do kurzu až 18 měsíců před 15 rokem.

U řidičských průkazů ceny stoupají, zdražení je možné pozorovat každým rokem, proto je vhodné získat řidičské oprávnění co nejdříve.

Řidičák od 15 let, skupina AM

Skupina AM je správné označení pro typ řidičského průkazu, který můžete získat od 15 let. Hovorově se označuje jako malá motorka, ale není to přesné. S řidičským průkazem AM má držitel oprávnění řídit stroje s konstrukční rychlostí do 45 km/h.

Schéma co obnáší řidičák AM

 

Co je zapotřebí k řidičskému průkazu AM:

  • Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti.
  • Souhlas zákonného zástupce.
  • Bydliště na území ČR nebo delší studium.
  • Přihlášení a absolvování kurzu autoškoly.

Co zahrnuje cena řidičáku na motorku

Pečlivě kontrolujte, co zahrnuje cena za kurz na motorku. U některých autoškol jsou v ceně výukové materiály a poplatky za složení závěrečných zkoušek. Jiné autoškoly účtují tyto poplatky navíc. Nákladné mohou být i doplňkové kurzy při nesložení zkoušky nebo poplatek za opakování zkoušky.

Kolik stojí řidičák na motorku AM

Cena řidičáku na motorku od 15 let v náhodně vybraných městech ve srovnání s cenou řidičáku AM v Praze a Brně.

   
Město   
   
Orientační cena AM   
   
Praha   
   
24 000 Kč   
   
Brno   
   
15 000 Kč   
   
Rakovník   
   
10 000 Kč   
   
Český Krumlov   
   
19 000 Kč   
   
Znojmo   
   
12 000 Kč   
   
Červený Kostelec   
   
19 000 Kč   
   
Jeseník   
   
15 000 Kč   

Řidičák na motorku od 15 let, cena dalších kurzů

V patnácti letech je možné získat první řidičský průkaz, který není levnou záležitostí. Zpravidla nezůstane řidič jen u průkazu AM. Budoucí rozšiřování a další skládání zkoušek je po prvním řidičáku levnější a jednodušší. Autoškola, u které řidič absolvuje první výcvik, má zvýhodněné ceny pro absolventy (zpravidla) a nabízí jim balíčky služeb podle toho, o jaké rozšíření řidičáku projeví v budoucnu zájem.

Například pro rozšíření ze skupiny A1 na A2 nebo z A2na A už řidičům stačí jen doplňková zkouška. Proto se vyplatí stoupat po žebříčku řidičáků co nejdříve. Pokud budoucí řidič začne autoškolou v 16 letech, získává řidičský průkaz A1. Cena a podmínky pro řidičský průkaz na motorku od 15 a od 16 let jsou rozebrány detailně v dříve zpracovaném článku.

Náročný výcvik v autoškole

Zákon předepisuje minimální rozmezí přípravy v autoškole pro získání řidičského průkazu. Jsou autoškoly, u kterých je absolvování kurzu podmíněno absolvováním pouze povinných hodin, jiné jdou nad rámec zákonem stanoveného minima a proškolí začínající jezdce důkladněji. Jinde nabízí rozšíření základního kurzu za zvýhodněnou cenu pro ty, kteří budou cítit předzkouškami nejistotu a uvítají více hodin výuky. Konkrétní podmínky je vhodné zjišťovat u vybrané autoškoly předem.

Jak probíhá výcvik v autoškole

Výcvik v autoškole je rozdělen na teoretickou apraktickou část. V teoretické části jsou rozebrány technické parametry, jak motocykl funguje i to, co je zapotřebí kontrolovat nebo udržovat. V praktické části se budoucí jezdci soustředí na samotné ovládání motocyklu a jízdy. Nejprve se jízdy provádí na cvičišti bez ostatních vozidel a řidiči se učí motocykl ovládat. Teprve poté se vydávají do klidnějších ulic a za město. Až po polovině výcviku jezdí řidiči na motocyklu sami, instruktor je doprovází a koriguje jízdu prostřednictvím komunikačního zařízení v helmách. Postupně se řidič vydává do hustějšího provozu města.

Ke konci kurzu a před složením zkoušek se trénuje zručnost jízdy v simulovaných podmínkách cvičiště. Jezdí se na upravené motorce s ochrannými rámy.

(Podobu kurzu si stanovuje konkrétní autoškola a může se lišit.)

Kdy se přihlásit do kurzu autoškoly

Možnost absolvovat kurz je závislé na počasí. Kurzy obvykle probíhají od brzkých jarních měsíců až do pozdního podzimu. V autoškole jsou k zapůjčení helmy, oblečení i ochranné pomůcky.

Kurzy jsou plánovány tak, aby bylo možné je absolvovat o víkendech či v odpoledních hodinách.

Nezapomínejte na pojistku

Už před začátkem kurzu je vhodné zvážit uzavření pojištění. To bude pokrývat případné škody na cizím majetku, léčebné výlohy nebo újmu, která je způsobena třetím osobám při nahodilých událostech během řízení motocyklu.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Freepik

Zdroje:

Ceníky vybraných autoškol v uvedených městech.

https://www.autoskola-smerak.cz/motocykl-sk-am/

https://vtcentrum.cz/ridicsky-prukaz-a/