Sporotrend – přehledné informace o fondu

Podílový fond Sporotrend od České spořitelny nabízí příležitost investovat do zahraničních akcií a zajímavě tak zhodnotit vaše finance. Jestli se do něj vyplatí investovat i vám zjistíte v našem článku, kde jsme shrnuli ty nejdůležitější informace o fondu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Kde investovat
8/1/2021 1:00 AM

Podílový fond Sporotrend byl založen v roce 1998 a věnuje se akciím z trhů střední a východní Evropy. Je tak investiční příležitostí hlavně pro odvážné investory, kteří hledají způsob, jak dlouhodobě a dynamicky zhodnocovat své peníze.

druh fondu:akciový
měna:CZK
rok založení fondu:1998
vstupní poplatek:3 %
správcovský poplatek:2 % p.a. z investované částky
historické zhodnocení:-0,29 % p.a. (již po odečtení poplatků)
nainvestováno:více než 1 miliarda korun
investiční horizont:5 let a déle
investiční riziko:6 (stupnice 1 až 7)
minimální investice:300 Kč

Do čeho Sporotrend investuje?

Sporotrend patří mezi akciové fondy a soustředí se převážně na zahraniční trhy. Jeho portfolio zahrnuje akcie z oblastí střední a východní Evropy, ale také z Ruska a Turecka, investuje tak především do rozvíjejících se ekonomik. Zároveň ale více než čtvrtina jeho investic momentálně zůstává také v rámci České republiky.

Dlouhodobá výkonnost fondu Sporotrend

Od svého založení dosahuje fond historického zhodnocení -0,29 % ročně. Když se podíváme na průměrné zhodnocení za poslední roky, jedná se o ještě horší čísla - za posledních 5 let dosahuje v průměru -4,52 % a za poslední 3 roky dokonce -6,97 %.

Je ale nutné dodat, že na tato čísla má výrazný vliv rozšíření covid-19 a s ním spojená krize. Hodnota akcií, do kterých fond investuje, se kvůli ní totiž propadla o třetinu. Přitom ještě před pandemií coronaviru se zhodnocení pohybovalo převážně v kladných číslech, jak můžete vidět tady:

  • 2015: -3,50 %
  • 2016: 15,26 %
  • 2017: 13,03 %
  • 2018: -12,69 %
  • 2019: 14,09 %

Poplatky u fondu Sporotrend

Česká spořitelna si za správu fondu Sporotrend účtuje dva základní poplatky:

  • vstupní poplatek: 3 % z počáteční investice
  • správcovský poplatek: 2 % p.a. z investované částky.

Zmíněné poplatky jsou již zahrnuty v historickém zhodnocení a jejich výši musíme posuzovat právě v poměru k němu. Důležitý je pak především poplatek správcovský, který má přímý vliv na roční výnos. Vzhledem k tomu, že historické zhodnocení se u toho fondu v současnosti pohybuje pod 2 % ročně, je správcovský poplatek velmi vysoký. S ohledem na výnosy z předchozích let je ale přijatelný.

Rizikovost a doporučený investiční horizont

Rizikovost fondů je možné vyjádřit číselně na stupnici od 1 do 7, od nejméně rizikového po velmi rizikový. Akciové fondy se obecně vyznačují velkou kolísavostí a vysokým rizikem, konkrétně Sporotrend tedy spadá pod číslo 6. S kolísavostí fondu souvisí i delší doporučený investiční horizont, tedy doba, na kterou je doporučeno investovat, abyste získali optimální výnos. V tomto případě je to 5 a více let.

Jaká je minimální výše investice a jak do fondu investovat?

Do Sporotrend můžete investovat už od pouhých 300 Kč. Je to navíc velice jednoduché. Stačí si u České spořitelny otevřít účet a přímo na pobočce nebo v internetovém bankovnictví George si poté zvolit, kolik peněz a do jakého podílového fondu chcete investovat. Vstupní investice pak bude převedena do fondu přímo z vašeho účtu.

No items found.