Cena Starlink v roce 2024

Připojení k internetu na všech našich zařízeních, kdykoliv a kdekoliv, se stalo běžným očekávaným standardem. Na některých odlehlých místech, ve vesnicích a v horách však není ani mobilní signál. Satelitní internet Starlink si poradil i s tímto problémem a svým uživatelům zajišťuje internetové připojení doslova po celém světě. Kolik za tuto novou službu zaplatíte?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
4/1/2023 7:15 AM

Cena za satelitní internet Starlink

Na internetové připojení v našich domácnostech pomocí pevného internetu nebo modemu jsme již zvyklí, stejně tak na datové balíčky mobilních operátorů, které nám umožňují připojit se na internet kdykoliv a téměř kdekoliv. Přesto se najdou oblasti, kde kvalita mobilního signálu a internetového připojení není příliš valná, někde dokonce nulová. 

A právě na tato často odlehlá místa cílí satelitní internet Starlink od Elona Muska, miliardáře, podnikatele a majitele automobilky Tesla a kosmické společnosti SpaceX. V jednoduchosti se jedná o síť satelitů, které vám, jakožto majitelům hardwaru komunikujícího s těmito satelity, poskytují internetové připojení bez ohledu na místo, kde se nacházíte.

A na kolik vás tato luxusní služba finančně vyjde? Cena se v průběhu letošního roku velmi překvapivě snížila téměř na polovinu, za nákup hardwaru tak dáte aktuálně 9 100 Kč a za samotné připojení k satelitnímu internetu 1 400 Kč měsíčně. Také doručení celého hardwaru je nyní zdarma, zatímco původně jste za něj zaplatili nemalou částku navíc.

Fungování a zapojení hardwaru Starlink u vás doma

Jak již bylo řečeno, jedná se o síť tisíců satelitů na nízké oběžné dráze planety, které provozuje společnost SpaceX. Satelity jsou seskupené po několika desítkách pro lepší a rychlejší komunikaci mezi sebou a také vámi, majiteli hardwaru, na Zemi. Je to první a největší satelitní síť poskytující širokopásmový vysokorychlostní internet komukoliv kdekoliv na celém světě.

Po zakoupení online přes webovou stránku starlink.com dostupnou v češtině vám domů přijde balíček s veškerým hardwarovým vybavením: Starlink anténou, její základnou, Wi-Fi směrovačem, napájecím kabelem a kabelem Starlink pro propojení antény s Wi-Fi směrovačem. Nejzajímavější je Starlink anténa, která je motoricky poháněná a sama se orientuje, aby dosáhla nejlepšího připojení k satelitům. Dokáže také odolat extrémnímu chladu a horku, krupobití, dešti a vichřicím, dokonce rozpouští sníh.

Všechny zmíněné hardwarové součásti poskládáte a zapojíte dle přiloženého obrázkového návodu a stáhnete si mobilní aplikaci Starlink zdarma pro iOS nebo Android, která vás provede dalšími kroky. Tím prvním je použití funkce pro kontrolu překážek, která naskenuje oblohu nad Starlink anténou, aby se ujistila, že se v jejím zorném poli pro komunikaci se satelity nenachází žádné překážky. Tak najdete nejlepší umístění pro anténu, pravděpodobně na střeše nebo zdi.

Následně anténu v základně spojíte kabelem s Wi-Fi routerem a ten zapojíte do elektřiny. V tom okamžiku se anténa aktivuje a sama začne automaticky hledat nejlepší naklonění a úhel pro komunikaci se satelity, a tedy připojení k internetu. Poté už jenom ve svém mobilu, počítači nebo tabletu najdete ve Wi-Fi nastavení síť Starlink a připojíte se k rychlostnímu satelitnímu internetu.

Pokud máte jakékoliv potíže, zkontrolujte zapojení kabelů a Starlink aplikaci pro upozornění, případně se můžete obrátit na zákaznickou podporu na support.starlink.com, která je v češtině a obsahuje odpovědi na nejčastější otázky a problémy se zprovozněním Starlinku. V případě, že vás služba satelitního internetu Starlink nenadchne a nebudete spokojení, máte 30 dní na vrácení hardwaru a vyplacení nákladů v plné výši.

Typy Starlinku

Jakožto běžnému rezidenčnímu uživateli vám na každodenní používání internetu na vyhledávání, streamování, videohovory, hraní her a další základní funkce bude stačit standardní verze Starlink. 

Pro náročnější uživatele, firmy a firemní aplikace je k dispozici služba Starlink Business, která obsahuje Starlink hardware v tzv. High Performance verzi, v překladu výkonnější verzi, která má vyšší rychlosti internetového připojení díky spojení s více satelity a je také odolnější při vysokých teplotách a vůči extrémním podmínkám.

Pro moderní nomády, cestovatele a lidi pracující na dálku je nově v nabídce služba Starlink RV, která vám umožní vysokorychlostní připojení k internetu i během cest a neustálých přesunů. Jeho Starlink hardware v tzv. Flat High Performance verzi, v ploché výkonnější verzi, má totiž širší zorné pole a lepší GPS schopnosti, které se dokáží připojit k více satelitům i v pohybu. Je určen pro trvalé upevnění na obytném vozu, proto vydrží i v drsnějších podmínkách.

Novinkou je také služba Starlink Maritime pro internetové připojení na moři ať už na ropné plošině, jachtě nebo obchodní lodi. Stejně jako předchozí verze je Starlink Maritime přizpůsobený instalaci na palubě lodi, kde musí být vhodně umístěn pro nezastíněný výhled na oblohu pro nejlepší připojení k satelitům.

Do budoucna je v plánu služba Starlink Aviation pro internet na palubě letadel v jakékoliv nadmořské výšce. Zatím je pouze ve stručnosti představena na oficiálních webových stránkách starlink.com, kde si ji zájemci mohou pouze rezervovat s dodávkami od roku 2023.