Vývoj Příjmů Českých Sportovců: TOP 10 nejlépe placených českých sportovců

V průběhu let prošel sportovní průmysl v České republice řadou proměn, které se odrazily také ve finančním ohodnocení sportovců. Tento článek se zaměří na hlavní body tohoto vývoje, přičemž představí deset nejlépe placených českých sportovců za období od července 2022 do června 2023.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
29/12/2023 10:26 AM

Historické kořeny

První polovina 20. století byla charakterizována amatérským sportem. Mnoho českých sportovců bylo zaměstnáno ve státních podnicích a sport provozovali jako koníček. Postupem času a s rostoucí popularitou sportu ve společnosti se začaly objevovat první profesionální smlouvy.

Nástup profesionalismu

Nástup profesionalismu v 90. letech 20. století znamenal zlom v ohodnocení českých sportovců. První profesionální smlouvy, zejména ve fotbale a hokeji, umožnily sportovcům věnovat se sportu na plný úvazek a získávat za to finanční odměnu.

Globalizace sportu

S globalizací sportu na přelomu tisíciletí se čeští sportovci stali součástí mezinárodního sportovního průmyslu. Přestupy do zahraničních klubů a účast v mezinárodních soutěžích umožnily českým sportovcům vydělávat více peněz než kdy dříve.

Aktuální stav: TOP 10 nejlépe placených českých sportovců

V současné době je fotbalista Patrik Schick nejlépe placeným českým sportovcem s ročním příjmem 203 milionů Kč, následovaný hokejisty Tomášem Hertlem a Ondřejem Palátem s příjmy 181 milionů Kč a 180,5 milionů Kč. Dalšími významnými jmény v seznamu jsou David Pastrňák, Tomáš Souček a Jakub Voráček​.

Pořadí Jméno Sport Klub Liga Příjem
1 Patrik Schick Fotbal Bayer Leverkusen Bundesliga 203 milionů Kč
2 Tomáš Hertl Hokej San Jose Sharks NHL 181 milionů Kč
3 Ondřej Palát Hokej New Jersey Devils NHL 180,5 milionů Kč
4 David Pastrňák Hokej Boston Bruins NHL 145 milionů Kč
5 Tomáš Souček Fotbal West Ham United Premier League 139 milionů Kč
6 Jakub Voráček Hokej Arizona Coyotes NHL 137 milionů Kč
7 Jakub Vrána Hokej St. Louis Blues NHL 114,5 milionů Kč
8 Filip Hronek Hokej Vancouver Canucks NHL 98 milionů Kč
9 Petr Mrázek Hokej Chicago Blackhawks NHL 92 milionů Kč
10 Radek Faksa Hokej Dallas Stars NHL 87,5 milionů Kč

Faktory ovlivňující příjmy sportovců

Příjmy sportovců jsou ovlivněny řadou faktorů, včetně úspěchů na hřišti, sponzorských smluv a komerčních partnerství. Například, úspěchy Patrika Schicka ve fotbalové kariéře vedly k výraznému zvýšení jeho platu od klubu Bayer Leverkusen​.

Závěr

Finanční ohodnocení českých sportovců prošlo v průběhu let značnou evolucí, od skromných začátků amatérského sportu po současný stav, kdy se čeští sportovci stávají globálními hvězdami s výraznými příjmy. Tento vývoj ilustruje, jak se sport stal integrální součástí globálního ekonomického systému, a poskytuje pohled na to, co můžeme očekávat v budoucnosti.

Autor: Vladimír Daněk, Zdroj: betarena.cz, Foto: Freepik