Žádost o důchod online

V historickém přelomu pro digitalizaci státní správy České republiky, Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) oznámilo, že od prosince 2023 budou moci občané podávat žádosti o důchod (včetně starobního, invalidního a pozůstalostního) online prostřednictvím ePortálu ČSSZ. Tento krok je významným milníkem v procesu digitalizace, což naznačuje přesun k více přístupným a efektivním státním službám.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
10/12/2023 8:30 AM

Iniciativa umožňuje klientům podávat žádosti elektronicky, s využitím různých forem elektronické identifikace, jako jsou eObčanka, bankovní identita, mobilní klíč eGovernmentu, nebo datová schránka. Tento systém automaticky načte všechny pojistné doby a informace, které ČSSZ eviduje, což klientům zjednodušuje proces vyplnění žádosti. Klienti mohou také přidávat elektronické originály nebo skeny dokumentů, které jsou nezbytné pro doložení nároku a výpočet výše důchodu.

Další významnou vlastností služby je možnost uchování rozpracované žádosti a jejího dokončení v pozdějším termínu. Toto je obzvláště užitečné v situacích, kdy klienti potřebují více času k promyšlení nebo shromažďování potřebných dokumentů. Tato flexibilita je příkladem zlepšení služeb pro klienty, kteří nyní mají možnost přístupu ke službám ePortálu ČSSZ z různých zařízení a to 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Ústřední ředitel ČSSZ, František Boháček, zdůraznil, že služba "Žádost o důchod online" je navržena tak, aby poskytovala i předdůchodové poradenství, včetně odhadu výše starobního důchodu. Tato funkce umožňuje klientům lépe pochopit faktory ovlivňující výši jejich důchodu a optimalizovat jejich rozhodování o datu odchodu do důchodu.

Ministr práce a sociálních věcí, Marian Jurečka, poznamenal, že nová online služba je důkazem vůdcovství MPSV v oblasti digitalizace státní správy a slibuje další pokračování v tomto trendu. Tento projekt je spolufinancován z nástroje Evropské unie NextGenerationEU prostřednictvím Národního plánu obnovy, což ukazuje na jeho význam a inovativní charakter.

V této nové éře digitalizace státní správy Česká republika činí důležité kroky k poskytování pohodlnějších, efektivnějších a přístupnějších služeb pro své občany, což je zvláště zřejmé v oblasti správy důchodů.

Autor: Vladimír Daněk, Foto a zdroj: MPSV