Cena pohřbu s obřadem

Pohřeb a jeho obřad hrají v životech pozůstalých klíčovou roli. Nejedná se jen o poslední rozloučení s blízkou osobou, ale také o důležitý rituál, který umožňuje vyjádřit úctu, lásku a poskytuje prostor pro společné zpracování smutku. V dnešní době se náklady na pohřeb s obřadem mohou výrazně lišit, což přináší mnoho otázek ohledně finančního plánování a možností, které jsou k dispozici.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
19/2/2024 8:43 AM

Důležitost obřadu pro pozůstalé

Obřad je pro pozůstalé často klíčovým momentem smutečního procesu. Poskytuje oficiální prostor pro vyjádření zármutku a ztráty, což je důležitý krok k psychologickému uzavření. Společné sdílení zkušenosti s ostatními, kteří zesnulého znali a milovali, vytváří pocit sounáležitosti a podpory v těžkých chvílích. Obřad také umožňuje zachování vzpomínek a tradic, což může být pro rodinu a přátele velmi cenné.

Kromě psychologického aspektu může mít obřad také důležitou sociální a kulturní roli. Je to příležitost veřejně uznat život a odkaz zesnulého, a v některých kulturách i předat důležité hodnoty a tradice dalším generacím.

Přehled cenových variant pohřbu

Náklady na pohřeb s obřadem se mohou lišit na základě několika faktorů, včetně výběru pohřební služby, typu a kvality rakve, místa obřadu, a dalších služeb jako je květinová výzdoba nebo hudební doprovod. Základní varianta může začínat již od 20 000 Kč, zatímco komplexnější služby s větší personalizací a kvalitou mohou cenu zvýšit až na 50 000 Kč a více.

Je důležité si uvědomit, že náklady mohou být ovlivněny regionálními rozdíly a preferencemi rodiny. Někdy je možné nalézt balíčky služeb, které zahrnují vše potřebné za zvýhodněnou cenu.

Cena pohřbu s obřadem

Přesná cena pohřbu s obřadem se může lišit v závislosti na individuálních přáních a požadavcích pozůstalých. Přibližná cena za standardní pohřební obřad, včetně služeb pohřebního ústavu, rakve, pronájmu prostoru pro obřad a základní květinové výzdoby, se obvykle pohybuje od 30 000 Kč do 50 000 Kč. V případě, že rodina požaduje speciální služby, jako je videopřenos nebo specifický hudební doprovod, mohou náklady narůst.

Další varianty pohřbů

  • Bez obřadu: Tato možnost je vhodná pro ty, kteří preferují diskrétnější a ekonomičtější pohřeb. Cena pohřbu bez obřadu je nižší, neboť se vynechávají poplatky za obřadové služby. Ceny začínají přibližně od 15 000 Kč, což zahrnuje základní služby, jako je kremace nebo pohřeb do země a administrativní poplatky. Tato možnost může být také volena na základě přání zesnulého.
  • V kostele: Pohřeb v kostele přináší tradiční ceremoniální rozloučení, které může být pro mnohé rodiny důležité. Cena pohřbu v kostele se liší v závislosti na specifických požadavcích, jako je výběr kostela, služby duchovního a doprovodné služby (např. zpěv či varhany). Celkové náklady mohou být od 30 000 Kč do 70 000 Kč a vyšší, v závislosti na osobních preferencích a vybraných službách.
  • Sociální pohřeb: Sociální pohřeb je zajišťován obcí pro zemřelé, o jejichž pohřeb se nikdo jiný nepostaral. Tato služba je financována ze státního rozpočtu a nevyžaduje finanční vypořádání ze strany pozůstalých. Povinnost obce zajistit pohřbení nastává, pokud nikdo ve lhůtě 96 hodin od oznámení úmrtí nesjednal pohřbení.

Cena rakví

Cena rakve je jedním z klíčových faktorů, které ovlivňují celkové náklady na pohřeb. Na trhu existuje široká škála rakví, od ekonomických variant z jednoduchých materiálů, které mohou stát kolem 5 000 Kč, až po luxusní modely vyrobené z exotického dřeva nebo s vysokou úrovní zpracování, jejichž cena může přesáhnout 50 000 Kč. Výběr rakve by měl odrážet přání zesnulého a zohlednit také finanční možnosti rodiny.

Jak ušetřit při organizaci pohřbu

Organizace pohřbu může být finančně náročná, ale existují způsoby, jak ušetřit, aniž byste museli obětovat důstojnost ceremoniálu. Jednou z možností je výběr ekonomičtější rakve nebo omezení rozsahu služeb. Rovněž je doporučeno porovnat nabídky několika pohřebních služeb, neboť ceny a kvalita služeb se mohou výrazně lišit.

Závěr

Pohřeb s obřadem je důležitým rituálem, který umožňuje pozůstalým důstojně se rozloučit s blízkou osobou. I přes finanční náročnost tohoto procesu existují možnosti, jak udržet náklady na přijatelné úrovni, a přitom zachovat důstojnost a význam obřadu. Důležité je pečlivé plánování a zvážení všech dostupných možností.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Unsplash.com

Zdroj: Fondik.cz,

https://mmr.gov.cz/cs/caste-dotazy/pohrebnictvi/socialni-pohrby

https://www.pohrebnisluzba-praha.cz/

https://www.prazskapohrebnisluzba.cz/