ČSOB Bohatství - recenze 2023

Zaujal vás při hledání vhodné investice podílový fond ČSOB Bohatství? Zda se vyplatí investovat právě do něj zjistíte v naší recenzi, kde jsme hodnotili důležité parametry, jako jsou výše poplatků, zhodnocení či důvěryhodnost poskytovatele fondu a nakonec mu udělili čtyři hvězdičky z pěti.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Kde investovat
8/1/2021 1:00 AM

Update: 23.4.2023

Důvěryhodnost ČSOB

5 hvězdiček z 5, kterými jsme v recenzi fondu ČSOB Bohatství ohodnotili důvěryhodnost ČSOB.

ČSOB je tradiční bankovní instituce, která na našem území působí již více než 50 let. Od roku 1999 spadá pod belgickou banku KBC a zároveň na její činnost dohlíží Česká národní banka. Spolehnout se na ni můžeme nejen díky její dlouhé historii, ale také díky transparentnosti - veškeré potřebné dokumenty a informace jsou veřejně přístupné například na webu banky.

Důvěryhodnost hodnotíme: 10/10

Historické zhodnocení

4 hvězdičky z 5, kterými jsme ohodnotili historickou výkonnost fondu ČSOB Bohatství.

Historické zhodnocení je údaj, který vám prozradí, jak se dařilo fondu v minulých letech a jaké výnosy od něj tedy můžete očekávat v budoucnu (ačkoli musíme upozornit, že se rozhodně nejedná o jejich záruku).

Fond ČSOB Bohatství funguje od roku 2000 a od té doby se jeho historické zhodnocení pohybuje okolo 3,6 % ročně.

Graf ukazující dlouhodobý vývoj fondu ČSOB Bohatství od roku 2004.

Historické zhodnocení hodnotíme: 8/10

Poplatky

4 hvězdičky z 5, kterými jsme ohodnotili poplatky fondu ČSOB Bohatství.

Společnost, která fond spravuje, si může za svoje služby účtovat hned několik poplatků. U fondu ČSOB Bohatství najdete tyto dva:

  • vstupní poplatek: 1,5 % z počáteční investice (platíte ho jednorázově při vstupu do podílového fondu)
  • správcovský poplatek: 1,5 % p.a. z investované částky (platíte ho za každý rok, po který vaše investice ve fondu trvá).

Jestli jsou poplatky přiměřené, to musíme posuzovat v poměru k historickému zhodnocení. Důležité je sledovat hlavně poplatek správcovský, který má přímý vliv na roční výnos. Protože historické zhodnocení dosahuje u tohoto fondu ještě před odečtením poplatku asi 5,1 %, můžeme správcovský poplatek v této výši považovat za přijatelný.

Poplatky hodnotíme: 8/10

Minimální výše investice

4,5 hvězdičky z 5, kterými jsme ohodnotili minimální vstupní investici fondu ČSOB Bohatství. Ta činí 500 Kč.

Do ČSOB Bohatství můžete pravidelně investovat již od 500 Kč, anebo jednorázově od 5 000 Kč. Na českém trhu sice najdeme i mnoho fondů s ještě nižší vstupní investicí, na druhou stranu se stále jedná o velmi příznivé částky, které umožňují začít investovat do fondu širokému spektru investorů.

Minimální výši investice hodnotíme: 9/10

Závěr

4,5 hvězdičky z 5, které od nás dostal fond ČSOB Bohatství v celkovém shrnutí.

ČSOB Bohatství představuje atraktivní investici, která je transparentní a může vám ve stabilním období vynést poměrně pěkné zhodnocení. Vzhledem k mírnému kolísání ve výnosech bychom ho ale doporučili spíše zkušenějším investorům.

Závěrečné hodnocení v číslech: 9/10

TIP: Znáte kód banky ČSOB a její SWIFT kód?

Co byste měli vědět o fondu ČSOB Bohatství?

Důležitá čísla týkající se fondu už znáte. Co dalšího byste o něm ještě měli vědět?

Do čeho ČSOB Bohatství investuje?

ČSOB Bohatství je smíšeným fondem a jeho investice tak směřují zároveň do dluhopisů, akcií i do nástrojů peněžního trhu. V jeho portfoliu najdete stabilní a dobře známé společnosti, ze kterých můžeme jmenovat například Microsoft, Amazon, Apple, Shell nebo Walt Disney.

ČSOB provozuje i mnoho dalších fondů, viz například ČSOB akciový.

Jak moc rizikový je fond ČSOB Bohatství?

Každý z podílových fondů přináší svým investorům jinou míru rizika. Tu je možné vyjádřit číselně na stupnici od 1 do 7, od nejméně rizikového po vysoce rizikový. Díky tomu, že je ČSOB Bohatství smíšený fond, je jeho riziko rozložené. Na této stupnici tak spadá pod číslo 3.

Doporučený investiční horizont

Investičním horizontem označujeme dobu, na kterou je doporučeno do fondu investovat, abyste dosáhli optimálního výnosu. Jak jsme již naznačili, je u tohoto fondu potřeba počítat s mírnými výkyvy, tím pádem je doporučený investiční horizont u tohoto fondu stanoven na 3 až 5 let.

Jak investovat do fondu ČSOB Bohatství?

Je to velmi jednoduché! Stačí si u ČSOB otevřít účet a přímo na pobočce nebo v internetovém bankovnictví si zvolit, kolik peněz a do jakého podílového fondu chcete investovat. Vstupní investice je pak převedena do fondu přímo z vašeho účtu a stává se z vás investor.