Důchodový věk - nově padne 65let a hranice bude plovoucí

Lidé ve středním věku se stále častěji ptají sami sebe: "Kdy přijde ten osudný okamžik, kdy se dostanu do důchodu?" V minulých letech měli jednoduchou možnost najít si odpověď pomocí on-line kalkulačky na internetových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí. Nedávná penzijní reforma, kterou představil ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL), však padesátníky zanechala v nejistotě. Nemohou se již spolehnout na žádné tabulky.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí

Namísto dříve oznámeného "stropu" ve věku 65 let se doba odchodu do starobního důchodu bude prodlužovat podle předpokládané pravděpodobnosti dožití jednotlivých ročníků. Statistici by měli vypočítat tuto dobu. "Hranice důchodového věku se bude pohybovat pouze v případě, že se podle dat Českého statistického úřadu prodlužuje průměrný věk dožití," tvrdí Marian Jurečka.

Podle aktuálních údajů České správy sociálního zabezpečení Češi v současnosti tráví v důchodu průměrně 24 let. Muži, kteří zemřeli v roce 2021, strávili v důchodu průměrně 18,88 let, ženy 28,07 let. Marian Jurečka však předpokládá, že průměrná doba strávená v důchodu by se v budoucnu měla zkrátit na 21,5 let.

Čekání na legislativu

Jak tedy bude doba odchodu do důchodu vypočítávána? Statistici zatím nemají jasno, a to i přesto, že úředníci by se měli při určování změn důchodového věku řídit jejich výpočty. Plánované změny zatím nechtějí komentovat, neboť je třeba počkat, až projdou legislativním procesem. Až poté bude známá finální podoba návrhu a přesná metodika. Jan Cieslar, mluvčí Českého statistického úřadu, na to reagoval: "Musíme počkat a řídit se podle toho, jak to bude v závěru vypadat."

Výpočet pravděpodobného věku odchodu do důchodu bude příliš složitý na to, aby si lidé sami snažili poradit. Například pro muže, kteří oslavili padesátiny v roce 2021, statistici předpokládají, že mají naději dožít se ještě dalších 26,2 let, zatímco u žen je to 31,8 let. Jednoduché odečítání 21,5 let od tohoto věku by však nebylo dostačující pro stanovení věku odchodu do důchodu. Návrh počítá s tím, že věk odchodu do důchodu se bude vypočítávat z průměrné střední délky života mužů a žen ve věku 50 let. To však není nic, co by si někdo doma mohl snadno spočítat.Jak tedy lidé zjistí přesně, kdy by měli jít do důchodu? "Předpokládá se, že hodnota důchodového věku pro konkrétní ročník narození bude zveřejněna prostřednictvím nařízení vlády nebo vyhlášky ministerstva práce a sociálních věcí," uvedla Eva Davidová, mluvčí tohoto resortu.

Původně ministerstvo tvrdilo, že aktuální změny v legislativě se nedotknou současných padesátníků, avšak realita je jiná. Davidová prohlásila, že změna by se měla týkat v podstatě ročníků narozených po roce 1965.

Autor: David Web, Foto: Pixabay.cz, Zdroj: ČTK