Kompletní průvodce metodou Kaizen

Zkoušeli jste někdy jednu z oněch zázračných diet slibujících zaručený výsledek, kdy přes noc ztratíte pět kilo? Z reklam se na nás často valí nadšené výkřiky těch, kteří dietu vyzkoušeli: „Nemůžu uvěřit, že jsem zhubnul tolik jen za tři dny!“ Takové diety nemají však z dlouhodobého hlediska příliš velkou šanci na úspěch. Kdyby totiž „zaručeně fungovaly“, byli bychom všichni hubení a dokonale fit. Studie navíc ukazují, že ve výsledku lidé po takové dietě naberou ještě více tělesné hmotnosti, než měli předtím. Čas však plyne, lidé zapomínají a za nějaký čas se do extrémních a senzačních diet pouštějí znovu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Namísto snažení se o drastické změny s cílem dosáhnout nerealistických změn vám nyní představujeme jednu z alternativních možností a tou je technika „Kaizen“. Zásady tohoto konceptu spočívají v postupném zlepšování se na základě menších denních krůčků, s jejichž pomocí si vypěstujete návyky, které si časem osvojíte a díky nimž budete úspěšnější.

Kaizen je termín pocházející z japonštiny a dal by se přeložit jako „změna k lepšímu“. Jako první ho v praxi uvedl americký byznysmen Masaaki Imai, který v roce 1986 vydal knihu Koncepce Kaizen – klíč k ekonomickému úspěchu. Původně měla teorie Kaizenu sloužit ke zlepšení špatné ekonomické situace v Americe během druhé světové války, kdy součástí navrhovaného plánu bylo zmenšit průmyslová odvětví, zavést průběžné změny a postupně malými kroky zdokonalovat továrny, aby se mohly vyrábět nové zbraně.

Postupné zlepšování, které přináší výsledky

Filozofie Kaizen je nicméně velmi přínosná i v osobním a profesním životě. Místo urputné snahy o radikální životní změny přes noc byste měli začít s malými každodenními změnami. Dejte si za cíl zlepšit se každý den o 1 %. Ze začátku malým změnám nemusíte dávat příliš velkou váhu a budou se vám zdát nedůležité. Časem však zaznamenáte znatelnou pozitivní změnu.

Jedno procento zlepšení se násobí každý den a zdvojnásobuje se každých 72 dní. Například rčení "bohatí bohatnou" je typickým příkladem metody Kaizen. Pokud začnete s velkým množstvím peněz a opatrně investujete, i pouze v malé míře, zisk se časem znásobí a vaše jmění se bude postupně zvětšovat.

Nemůžete ovšem očekávat okamžité výsledky, jelikož se jedná o zdlouhavý a nudný – avšak účinný – proces. Opravdová a dlouhotrvající změna vychází z malých a nepřetržitě přibývajících zlepšení. Pokud je vaším cílem například najít si novou práci, tohle jsou kroky, podle nichž byste podle konceptu Kaizen měli postupovat:

  • Den 1: Začněte pracovat na svém životopisu či případně upravte ten stávající.
  • Den 2: Updatujte svůj profil na síti LinkedIn.
  • Den 3: Začněte se na LinkedInu propojovat s ostatními uživateli.
  • Den 4: Kontaktujte náboráře.
  • Den 5: Pokuste se navázat kontakt s dalšími náboráři, abyste zmapovali pracovní trh.
  • Den 6: Setkejte se s personalistou a proberte nabízené možnosti.
  • Den 7: Hledejte relevantní nabídky práce online.
  • Den 8: Najděte odpovídající pracovní pozice a zašlete jim svůj životopis.  
  • Den 9: Informujte blízké přátele a kolegy, že hledáte novou práci a zeptejte se, zda nevědí o nějakém vhodném místu pro vás.
  • Den 10: Pořiďte si nový outfit na pracovní pohovor.
  • Den 11: Vyhledejte networkingové události v oboru, kterých byste se chtěli zúčastnit a kde můžete navázat nové kontakty.
  • Den 12: Přihlaste se na vybrané události.
  • Den 13: Naplánujte si informační pohovor a dostavte se na něj.
  • Den 14: Jděte na pohovor a pokuste se místo získat.

Pokud jste se plánu výše drželi, ušli jste během pouhých dvou týdnů slušný kus cesty. Najděte něco, v čem byste se chtěli zlepšit a snažte se být každý den o 1 % lepší než den předchozí. Nenechte se rozptylovat, buďte trpěliví a nesnažte se do všeho najednou vrhat po hlavě. Vaší mantrou by měla být myšlenka brát cestu ke zlepšení s klidem, pomalým tempem, s důsledností a snahou dělat věci každý den o trochu lépe než včera. Stejně jako se každý den se samozřejmostí sprchujete a čistíte si zuby, zahrňte metodu Kaizen do své každodenní rutiny a uvidíte, že vás vaše dlouhodobé výsledky ohromí.

No items found.