Ronald Wayne: 3. spoluzakladatel Applu, který prodal svůj podíl příliš lacino

Společnost Apple založili 1. dubna roku 1976 tři muži. O Stevu Jobsovi jste pravděpodobně slyšeli, tento vizionář byl hlavní tváří firmy. Druhým zakladatelem byl Steve Wozniak - tento počítačový génius se postaral o technické řešení prvních produktů od Applu. Třetí jméno je však pro většinu lidí velkou neznámou. Ronald Wayne byl třetím spoluzakladatelem Applu a z firmy brzy odešel. Svůj 10% podíl prodal za pouhých 800 dolarů. Kdyby to tehdy neudělal a ve firmě zůstal, měl by dnes jeho podíl hodnotu 94 miliard dolarů.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Ronaldu Waynovi je dnes 84 let a svého rozhodnutí odejít z Applu prý nikdy nelitoval. Se Stevem Jobsem se poprvé potkal v 70. letech, když pracoval ve firmě Atari. Jobs ho následně přesvědčil, aby se své kariéry v Atari vzdal, a aby spolu s ním a Stevem Wozniakem založili novou firmu na výrobu počítačů. Wayne tehdy příliš neváhal a nabídku přijal.

Waynovi bylo v době založení Applu už 42 let, z trojice byl nejstarší, a tak rychle přijal roli jakéhosi mentora, který firmě pomáhá hlavně svými zkušenostmi. Wayne se stal autorem manuálu pro první počítač firmy Apple I a také nadesignoval první logo firmy, na kterém je vyobrazený Isaac Newton sedící pod stromem.

Svůj 10% podíl prodal za 800 dolarů

Už po několika týdnech ale věci začaly skřípat. Wayne cítil, že energickým mladíkům Jobsovi a Wozniakovi nestačí. Navíc byl z trojice mužů tím jediným, kdo v té době disponoval nějakým majetkem - a proto kdyby firmu potkaly problémy a přišli exekutoři, byl by nejvíce ohrožený právě on. Svůj 10% podíl tak prodal za 800 dolarů.

Wayne tvrdí, že vždy věřil tomu, že firmu Apple čeká skvělá budoucnost. Cítil, že vizionářství Steva Jobse spolu s technickým talentem Steva Wozniaka může dokázat velké věci. On sám však také cítil, že toho nemůže být součástí. "Někdy se prostě musíte rozhodnout a jít dál, když věříte, že je to ta nejlepší možnost. A já si za svým rozhodnutím stojím a nikdy jsem nelitoval," řekl Wayne serveru CNBC. "Neuměl jsem si představit, že bych se ve stínu těch dvou géniů mohl sám rozvíjet."

Wayne také dodává, že byl v té době skoro dvakrát starší než zbývající dvojice zakladatelů. "Ti kluci byli prostě příliš mladí, příliš rychlí, příliš mocní. Nebyl jsem si jistý, že bych jim stačil."

Dnes Wayne žije ve svém domě v Pahrumpu v Nevadě. Nikdy prý nelitoval toho, že se nezařadil mezi byznysové velikány, a že svůj podíl brzy prodal. Daleko víc než byznys ho prý baví různé technické vychytávky, kterým se může nenápadně věnovat z pohodlí svého domu. Ve svém životě je prý spokojený. A také je prý smířený s tím, že pro veřejnost zůstane neznámým spoluzakladatelem Applu, který pomohl dvěma géniům, aby změnili svět technologií.

No items found.