Mike Tyson: Byly doby, kdy jsem s penězi zacházel jako blázen

Mike Tyson platil v boxerském ringu za těžkou váhu. Už ve svých 20 letech vyhrál prestižní titul WBC a nedlouho poté přidal i výhry v dalších prestižních soutěžích. Rodák z Brooklynu měl těžké dětství, už jako teenager se dopustil několika přestupků a zažil i pár konfliktů s policií. Možná právě to ale přispělo k tomu, že se z Tysona stal jeden z nejtvrdších a nejlepších boxerů světa.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

V ringu byl králem, v osobním životě to ale Tyson neměl vůbec lehké. Doplácel hlavně na to, že neuměl vůbec zacházet s penězi. V době své největší slávy měl Tyson majetek ve výši 500 milionů dolarů, v přepočtu 11,3 miliardy korun. Kvůli svému rozhazovačnému způsobu života však musel v roce 2003 vyhlásit bankrot. V té době jeho dluhy činily 23 milionů dolarů (více než půl miliardy korun).

"Byly doby, kdy jsem s penězi zacházel jako blázen," řekl Tyson magazínu CNBC. "Nevěděl jsem, jak se k penězům chovat. A nevěděl jsem ani to, jak zacházet s lidmi, kteří se mi o finance starali."

Bývalá legenda profesionálního boxu Mike Tyson.

Od života na vysoké noze až k bankrotu

Tyson rád žil na vysoké noze. Utrácel například za 80ti karátové šperky, vlastnil rozsáhlou sbírku aut a dokonce si koupil i tygra, který mu v jeho luxusní vile dělal domácího mazlíčka. Tysonovy životní náklady se stále zvyšovaly, boxer utrácel za stále více bizarní věci, navíc ho čekal finančně náročný rozvod. A tak jeho situace dospěla až do osobního bankrotu.

Od té doby se snaží, aby své dluhy splatil a mohl žít normální život. Po konci jeho boxerské kariéry se už peníze nevydělávají tak lehce, ale média a fanoušci mají o značku Tyson pořád zájem, což bývalému boxerovi zaručuje zajímavé příjmy. Prodal například práva ke knize, která mapuje jeho sportovní kariéru, zahrál si v několika filmech a dokonce se objevil v jedné show na Broadwayi.

„Mám teď víc fanoušků, než když jsem boxoval. A víte, čím to je? Internetem," říká bývalá boxerská hvězda. Tyson má celkem 5 milionů fanoušků na Twitteru a v Americe ho podle průzkumu agentury Repucom stále zná více než 97 % lidí.

I když Tyson stále splácí zbytek svých dluhů, díky nově nastartované kariéře mediální hvězdy se mu znovu podařilo stát se milionářem. Tentokrát už si je ale dobře vědom toho, že peníze nemůže jen tak utrácet a že se k nim musí chovat zodpovědně. "Musím si dávat pozor. Vím, že když jde o peníze, umím se občas chovat velmi nebezpečně a nezodpovědně," uzavírá bývalá boxerská ikona.

No items found.