Sledování televize online v ČR stoupá, ale pořád jsme hluboko za zbytkem Evropy

V České republice je využívání placených videoslužeb na internetu, jako jsou Netflix nebo HBO Max, nižší než v ostatních evropských zemích. Jen 24 % Čechů starších 16 let si předplácí tyto služby, zatímco průměr v EU je 42 %, dle nejnovějších informací od ČSÚ a Eurostatu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
27/11/2023 6:33 AM

V zemích jako Nizozemsko, Švédsko a Dánsko je popularita těchto služeb mnohem vyšší, s podílem mezi 67 a 73 %. Naopak, v Bulharsku, Lotyšsku a Rumunsku je využívání těchto služeb nejnižší, s podílem pouze 8 až 15 %.

V Česku je k dispozici široká nabídka mezinárodních i místních videoslužeb. Mezi ně patří například SkyShowtime, Netflix, HBO Max, Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video, Voyo TV Nova a nově i Prima+.

Změny mohou nastat v důsledku nedávné novely autorského zákona, která ztěžuje nelegální šíření autorských děl na internetu. Například, server Hellspy, známý pro hostování nelegálních kopií, již oznámil svůj konec. Tato změna může vést k většímu počtu lidí předplácejících legální streamovací platformy.

V oblasti televizního vysílání platí za příjem televizního signálu nebo prémiový obsah přibližně 70 % Čechů. Operátoři se snaží zatraktivnit své služby různými technickými vylepšeními a rozmanitostí programů. Například O2 nyní nabízí svou aplikaci O2 TV pro televizory TCL, Samsung, Sony, Philips, Panasonic, JVC a LG, a konkurenční T-Mobile nabízí svou aplikaci TV GO pro různé značky televizorů.

Podle průzkumu sleduje televizi 73 % lidí čtyři až sedm dní v týdnu a 19 % se dívá více než čtyři hodiny denně. Dominantními způsoby příjmu signálu jsou pozemní vysílání (34 %), kabelové a IPTV vysílání (shodně 16 %) a satelitní vysílání (13 %).

Růst Placených Streamovacích Služeb (SVOD)

Využívání služeb jako HBO Max a Netflix vzrostlo na 35% mezi českými uživateli. To je o 13 procentních bodů více než před rokem a o 20 bodů více než před dvěma lety.

Největší zájem o streamování je mezi mladými lidmi ve věku 16 až 24 let (56%) a ve věku 25 až 34 let (51,4%). U starších věkových skupin klesá zájem, například u osob ve věku 65 až 74 let je to jen 10%, a nad 75 let jen 1,9%.

Vzdělání a Streamování

Polovina vysokoškolsky vzdělaných osob (50,5%) využívá streamovací služby. Vysoké využívání je i mezi lidmi se středoškolským vzděláním s maturitou (46,3%). Nejnižší využívání je mezi lidmi se základním vzděláním (18,3%).

Popularita Video Platforem

Platformy jako YouTube jsou nejpopulárnější, s využíváním 64,1% uživatelů. Nejvyšší procento (97,9%) je opět ve věkové skupině 16 až 24 let.

Tento přehled ukazuje, jak se digitální konzumace mediálního obsahu vyvíjí v Česku, a to zejména mezi mladší generací. Zároveň poukazuje na rostoucí popularitu streamovacích služeb a online nákupů.

Které streamovací platformy v Česku přitahují nejvíce diváků?

TV Nova zahájila provoz svého bezplatného online archivu v roce 2011, ale výrazněji se zaměřila na svou placenou platformu Voyo až s příchodem původního seriálu Iveta. V současné době Voyo úspěšně konkuruje Netflixu, který má sice bohatší katalog, ale čelí kritice za některé aspekty svého programování, jako je například seriál Zaklínač. Zájem o Voyo v Česku a na Slovensku neustále roste, přičemž celkový počet předplatitelů dosahuje 570 tisíc, z toho téměř 400 tisíc v Česku. Nova na Voyu nabízí řadu nových i oblíbených pořadů a seriálů.

Na druhou stranu, Prima+ od Primy, i přes 85 tisíc platících předplatitelů a dodatečných 600 tisíc uživatelů využívajících službu s reklamou, stále zaostává za Voyem.

Co se týče Netflixu, ten si udržuje pozici dominantního hráče s 600 tisíci předplatiteli, ačkoli jeho růst poněkud stagnuje. Podle informací od Filmtoro Netflix plánuje rozšířit svůj katalog o spolupráci s HBO. HBO Max má v Česku odhadovaně 300 tisíc předplatitelů, spoléhajících na jeho dlouhou tradici a kvalitní obsah. Disney+ má 200 tisíc předplatitelů, zatímco Prime Video jich má 100 tisíc. Apple TV+, ačkoli má pouze 30 tisíc předplatitelů, plánuje rozšířit svůj katalog o atraktivní nové tituly, jako jsou Nadace a Silo.

Autor: Vladimíár Daněk, Foto: Pixabay, Zdroj: ČSU, Eurostat