TOP 5 Zajímavých technologických ETF fondů

ETF fondy (Exchange-Traded Funds) se staly populárním způsobem, jak investovat do kapitálových trhů bez potřeby přímého vlastnictví jednotlivých akcií. Ale především bez větší znalosti jednotlivých akciových titulů a nutnosti sledování trhu. Vybírat jednotlivé akcie je náročné a pro retailové investory (rozuměj obyčejné lidi) také dost riskantní. Retailový investoři totiž často vybírají podle toho, o kom slyší v médiích a nebo jaká společnost se jim líbí. To není příliš dobrý přístup.
Od
Externího partnera
Kategorie:
Co jsou podílové fondy?
10/4/2024 7:52 AM

Pro lidi, kteří nechtějí vybírat jednotlivé tituly, ale přesto chtějí mít kontrolu a nechtějí platit vysoké manažerské poplatky, je řešení některá z investičních platforem. Můžete vyzkoušet například XTB, kde máte nulové poplatky. Jediné, co platíte, tak jsou velmi nízké poplatky samotným ETF fontům. XTB a další brokeři přinesly svobodu a možnost investovat opravdu komukoliv.

Pro ty, kteří chtějí profitovat z technologických inovací a růstu sektoru, existují stovky možností. My vám pomůžeme se v tomto světě trochu zorientovat. Zde jsou top 5 technologických ETF fondů, které stojí za pozornost a můžete si je na XTB i dalších platformách pořídit:

iShares Digitalisation UCITS ETF

Meta, Spotify, Amazon, Netflix. Právě tyto akcie obsahuje iShares Digitalisation UCITS ETF. Tyto technologičtí giganti jsou zastoupeni, ale maximálně 3 % v tomto ETF. To znamená, že zaváhání některého z nich vás neohrozí. Co do sektorů tomuto ETF vévodí informační technologie a finance. Průměrné P/E je poměrně vysoké a to v současnosti 29.42.

2. Vanguard Information Technology ETF (VGT)

Vanguard Information Technology ETF (VGT) poskytuje investorům expozici k celému technologickému sektoru. Tento fond se zaměřuje na největší a nejstabilnější společnosti ve svém odvětví, jako jsou Apple, Microsoft nebo Alphabet (matka společnosti Google). VGT je ideální pro ty, kteří hledají vyvážený přístup k investicím do technologií. Vanguard Group je společnost pro správu investic, která v dubnu 2023 spravovala aktiva ve výši 7,7 bilionů USD. Patří mezi největší společnosti na světě v oblasti správy investic a její ETF jsou všeobecně uznávaná a oblíbená menšími i většími investory. 

3. iShares Exponential Technologies ETF (XT)

iShares Exponential Technologies ETF (XT) nabízí expozici na širokou škálu inovativních technologií, které mají potenciál změnit svět. Toto ETF sází na umělou inteligenci a vše, co k jejímu rozvoji lidé potřebují. Největší pozicí v ETF je kometa posledních měsíců, Nvidia. XT se zaměřuje na oblasti jako umělá inteligence, robotika, autonomní vozidla a nanotechnologie. Tento fond je vhodný pro ty, kteří hledají diverzifikovanou expozici na technologické inovace. Samozřejmě diverzifikace je jen mezi tituly, nejedná se o diverzifikaci oborovou.

4. First Trust Dow Jones Internet Index Fund (FDN)

First Trust Dow Jones Internet Index Fund (FDN) se specializuje na internetové společnosti a online obchodování. Jeho portfolio zahrnuje firmy jako Amazon, Facebook a PayPal. FDN je ideální pro ty, kteří věří v trvalý růst e-commerce a chce investovat do předních hráčů tohoto odvětví.

5. Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ)

Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ) se zaměřuje na společnosti aktivně zapojené do vývoje a nasazení robotiky a umělé inteligence. Tento fond poskytuje investorům možnost investovat do rychle rostoucího segmentu technologického trhu. BOTZ je pro ty, kteří chtějí využít rostoucího trendu automatizace a digitalizace.

Není úplně dobré sázet pouze na jedno ETF, ale je dobré si zařadit jich při nákupu více. Nezapomeňte, že všechna výše zmíněná ETF se zaměřují na technologie. Pokud chcete být více diverzifikovaní, tak určitě sáhněte také po ETF z jiných oborů. No a také nezapomínejte na to, že není dobré mít všechny peníze pouze v kapitálových trzích.

Zdroj, foto: zijuspesne.cz, xtb.com/cz, investopedia.com

No items found.