Cena palivového dřeva za m3

Pokud objednáváte dřevo, měli byste mít jasno ve zkratkách jako jsou PLM, PRM a PRMS. Pokud totiž trošku tápete, můžete tak nedorozuměním získat méně dřeva za více peněz, než jak jste to měli v plánu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
23/8/2023 12:29 PM

Přestože je léto v plném proudu, mnoho lidí se již připravuje na zimu. Jsou to převážně lidé, kteří jako zdroj tepla používají topení dřevem. Navíc ne každý má možnost zajít se s pilou a sekyrou do lesa a je tak odkázán na objednání dřeva. Kolik stojí palivové dřevo v roce 2023 jsme vám již připravili v samostatném článku.

Jaké jsou ty tajemné zkratky?

Plnometr (PLM) se rovná objemu krychle 1x1x1 m, tedy 1 m3 neboli 1 kubík dřevní hmoty bez vzduchu. Vzhledem k přítomnosti vzduchu naštípaného dříví není možné tuto jednotku používat pro prodej dřeva.

Používají se tedy objemové jednotky PRM, což je prostorový metr rovnaný, kdy je dřevo úhledně vyskládáno do krychle o rozměrech 1x1x1 m, a PRMS, prostorový metr sypaný, kdy je opět do krychle 1x1x1 m dřevo volně nasypáno. Z toho důvodu však 1 PRMS dřeva vždy reálně obsahuje o třetinu až polovinu objemu dřeva méně. Naskládat dřevo do PRM zabere čas a lidskou práci, proto je dražší, ale jako zákazník máte jistotu, že opravdu dostanete 1 PRM palivového dřeva.

Ceně pelet se věnujeme v samostaném článku.

Co takhle úspora na vytápění domu?

Existuje několik způsobů, jak ušetřit na nákladech spojených s vytápěním domu. Zde je několik možností, které by vám mohly pomoct:

  1. Izolace domu: Dobrá izolace je klíčová pro udržení tepla uvnitř domu a zabránění ztrát tepla skrz stěny, stropy, podlahy a okna. Investování do izolace může dlouhodobě snížit náklady na vytápění.
  2. Efektivní vytápění: Zvažte modernizaci vytápění na efektivnější systém, jako je tepelné čerpadlo, kondenzační plynový kotel nebo dřevěný krb s výměníkem tepla. Tyto systémy mohou být účinnější než starší, méně efektivní technologie.
  3. Nastavení termostatu: Ujistěte se, že váš termostat je správně nastaven tak, aby se topení nezapínalo nadbytečně často, zejména v době, kdy nikdo není doma. Nízká noční teplota také může snížit náklady na vytápění.
  4. Těsnění oken a dveří: Zkontrolujte, zda neuniká teplý vzduch skrz praskliny v oknech a dveřích. Těsnící pásky nebo těsnící materiály mohou pomoci minimalizovat ztráty tepla.
  5. Pasivní solární ohřev: Využijte sluneční energii pro ohřev interiéru domu. Dobře umístěné solární panely mohou poskytovat pasivní teplo během slunečných dní.
  6. Správné větrání: Dbejte na správné větrání domu. Zajistěte, aby okna a dveře byly těsně uzavřené, ale zároveň mějte na paměti, že občasné větrání může pomoci odvést vlhkost a udržet vzduch čerstvý.
  7. Kutilství: Provádějte pravidelnou údržbu topného systému, včetně čištění filtrů a kontrol ověření fungování.
  8. Energeticky úsporná osvětlení: Myslete také na úspory energie ve všech aspektech domácnosti, včetně osvětlení. Používání energeticky úsporných žárovek nebo LED osvětlení může snížit celkovou spotřebu elektrické energie.
  9. Programovatelný termostat: Pokud nemáte, zvažte investici do programovatelného termostatu, který umožní nastavit různé teploty pro různé časy dne a dny v týdnu.
  10. Zvyšování teploty postupně: Místo prudkého zvýšení teploty v domě raději postupně zvyšujte teplotu, aby byl systém topení méně zatěžován.

Pamatujte si, že některá zlepšení mohou vyžadovat investici, ale mohou se vám dlouhodobě vyplatit snížením nákladů na vytápění. Než provedete větší změny, může být také užitečné poradit se s odborníkem na vytápění, abyste získali rady specifické pro váš domov a potřeby.

Foto: Pixabay, Autor: Lucie Kavanová