FIO banka IBAN: Co to je a jak ho najít

FIO banka patří mezi moderní banky, které se snaží zákazníkům co nejvíce usnadnit běžné bankovní operace. Jednou z výhod, které nabízí, je tzv. IBAN. V tomto článku se podíváme, co to IBAN vlastně je, jak funguje a jak ho najít ve vašem FIO bankovním účtu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
27/4/2023 8:03 PM

Co je IBAN?

IBAN je zkratka pro "International Bank Account Number" neboli "Mezinárodní bankovní účetní číslo". Jde o unikátní identifikátor bankovního účtu, který umožňuje snazší a rychlejší provedení plateb jak uvnitř jedné země, tak i mezi různými zeměmi. Každý účet má svůj vlastní IBAN, který je tvořen kombinací země, kontrolních číslic a čísel samotného účtu.

Jak funguje IBAN v FIO bance?

Každý zákazník FIO banky má svůj vlastní IBAN, který se skládá z 24 znaků. IBAN je jedinečný identifikátor bankovního účtu, který umožňuje snadnější identifikaci a rychlejší provedení platby. Pokud tedy potřebujete poslat peníze na účet někoho jiného, stačí vám kromě částky, kterou chcete poslat, znát také jeho IBAN.

Pozor, nepleťte si IBAN s kódem FIO banky, který je 2010 nebo SWIFT kódem FIO banky, který je: FIOBCZPPXXX. Tyto údaje jsou společné pro všechny klienty banky.

Kde najít svůj IBAN v FIO bance?

V FIO bance najdete svůj IBAN snadno a rychle. Stačí se přihlásit do svého FIO bankovního účtu a vybrat si konkrétní účet, ke kterému chcete najít IBAN. Poté klikněte na tlačítko "Detaily účtu" a v seznamu informací o účtu by měl být uveden také vaši IBAN.

Výhody IBAN v FIO bance

IBAN přináší zákazníkům FIO banky mnoho výhod. Díky tomuto identifikátoru můžete snadno a rychle provádět platby jak uvnitř České republiky, tak i do zahraničí. FIO banka také umožňuje rychlé a jednoduché vytvoření nového IBAN při otevírání nového účtu. IBAN také chrání vaše finanční transakce před možnými chybami a zabraňuje neoprávněnému přístupu k vašim údajům.

Zdroj a foto: ČSOB Autor: David Web