Minimální mzda v roce 2024 stoupne o 10%, říká Jurečka

V souvislosti s plánováním státních financí a celkovou ekonomickou situací se hovoří o důležité změně minimální mzdy, což je významný prvek pro trh práce. Od ledna 2024 se očekává zvýšení minimální mzdy na 18 900 CZK měsíčně, což je nárůst o 9,2 % oproti současnému stavu (17 300 CZK). Tento plán, který představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, je v souladu s plány vládní koalice a očekává se, že ho vláda schválí.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
8/12/2023 2:11 PM

Nominálně je tento nárůst nejvýznamnější v historickém kontextu, avšak v procentuálním vyjádření nenabývá rekordních hodnot. Jurečka poznamenává, že inflace za uplynulých osm let vzrostla o 153 %, zatímco minimální mzda dosáhne 205 % své hodnoty z roku 2015.

Podstatným aspektem je i revize tzv. zaručené mzdy, která definuje mzdový standard pro různé úrovně zaměstnání, založené na kritériích jako složitost práce a odpovědnost. Změny se dotknou zejména nejnižší a nejvyšší úrovně zaručené mzdy, což je v souladu se zásadami stanovenými v zákoníku práce.

Navýšení zaručené mzdy v roce 2024

V dlouhodobějším horizontu se plánuje implementace automatické valorizace minimální mzdy, závislé na vývoji průměrné mzdy. Cílem je dosáhnout poměru minimální mzdy k průměrné na úrovni 45 % do pěti let, což koresponduje s doporučením Evropské unie.

Minimální mzda také implicitně ovlivňuje další ekonomické parametry, jako jsou daňové benefity, školkovné, nebo zdravotní pojištění, což reflektuje její komplexní význam v makroekonomickém ekosystému.

Autor: Vladimír Daněk, Foto a Zdroj: MPSV.