Zaručená mzda v pohostinství a obchodě

Zaručená mzda v pohostinství a obchodu je stanovena v souladu skupinou profesí, které definuje tabulka profesí. Tyto dokumenty stanoví minimální mzdu pro různé kategorie zaměstnanců v závislosti na jejich pozici, pracovním úvazku a dalších faktorech.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
7/5/2023 8:12 AM

V pohostinství a obchodu existují různé kategorie pracovníků, a proto je stanovena minimální mzda pro každou kategorii. Například, pokud zaměstnavatel zaměstnává kuchaře, barmanského pomocníka nebo servírku, každá kategorie má svou minimální mzdu. Tato minimální mzda by měla být respektována a zaměstnavatel by neměl platit méně, než je stanoveno zákonem.

Je důležité si uvědomit, že zaručená mzda je pouze minimální částkou a zaměstnavatel může platit více, pokud si to může dovolit a je ochoten to udělat.

Zaručená mzda je důležitá, aby se zaměstnanci chránili před nízkými mzdami a zajišťovala minimální životní úroveň. Nicméně, někteří kritici tvrdí, že zaručená mzda může mít negativní vliv na konkurenceschopnost podniků a snížit počet pracovních míst. Nicméně, v pohostinství a obchodu by měla být zaručená mzda respektována, aby se zajistilo, že zaměstnanci mají minimální mzdu, která jim umožní udržet si důstojný životní standard.

Na koho se vztahuje zaručená mzda v pohostinství a obchodě

Níže je seznam skupin a do nich zařazených pozic, jak je definuje Nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí.

Aktuální zaručenou mzdu pro tyto profese a skupiny najdete v samostatném článku o zaručené mzdě s tabulkou profesí kde je pravidelně aktualizujeme.

1. skupina

1. Přípravné a dílčí práce v obchodním provozu včetně ruční přepravy zboží a výkupu lahví.

2. Pomocné práce při výrobě jídel, například sběr, mytí a čištění nádobí, obsluha ručních kuchyňských strojků.

3. Služby hotelovým hostům včetně manipulace se zavazadly a vydávání klíčů od pokojů.

2. skupina

1. Samostatný prodej zboží a teplých jídel v kantýnách a bufetech spojený s úpravou na talíře.

2. Výroba jednoduchých druhů teplých a studených jídel zhotovovaných z polotovarů podle stanovených pracovních postupů, výroba polévek a příloh k hlavním jídlům.

3. Obsluha v závodních jídelnách a obdobných stravovacích zařízeních s případným inkasem.

4. Péče o svěřené pokoje, jejich příslušenství a inventář v mezinárodních hotelech, péče o hosty. Vyřizování drobných reklamací, vedení příručního skladu prádla a pomocného materiálu.

5. Prodej pohonných hmot, maziv a doplňkového sortimentu u čerpacích stanic, inkaso tržeb v hotovosti nebo na úvěrové karty.

6. Třídění a jakostní kontrola zboží v balírnách, obsluha balících automatů nebo linek.

3. skupina

1. Nabídka a samostatný prodej zboží, přejímka, uskladňování, vystavení a aranžování zboží v prodejně včetně inkasa.

2. Kontrola zakoupeného zboží, inkaso peněz v hotovosti nebo na úvěrové karty např. v supermarketech.

3. Výroba a výdej běžných druhů teplých jídel například gulášů, polévek, ovocných knedlíků a příloh k hlavním jídlům.

4. Výroba technologicky náročných specialit teplé kuchyně, například speciálních rolád, atypických jídel ze zvěřiny a ryb, složitých plněných a zapékaných minutek.

5. Samostatný prodej zboží nebo služeb vyžadující speciální odborné znalosti, samostatné vyřizování reklamací.

6. Výroba technologicky náročných teplých jídel, například svíčkové, plněných mas nebo specialit studené kuchyně.

7. Opracování a úprava jatečního masa, stahování, kuchání drůbeže a ryb pro kuchyňské zpracování včetně třídění podle druhů.

8. Organizace a zajišťování úklidových prací a doplňkových služeb v ubytovacích provozech, vyřizování běžných reklamací hotelových hostů.

9. Samostatné přijímání a vyřizování objednávek ubytovacích a jiných hotelových služeb, inkaso valut a úvěrových karet.

10. Obsluha zákazníků podle jejich objednávek v restauračních zařízeních nebo u baru včetně míchání nápojů, stolničení a inkasa tržeb.

4. skupina

1. Výroba náročných specialit české kuchyně i kuchyní cizích národů, výroba specialit studené kuchyně pro bankety a recepce včetně sestavování vlastních receptur.

2. Zajišťování pohostinského provozu s výrobou teplých jídel, vedení administrativně ekonomické agendy.

3. Nákup a prodej uměleckých a starožitných předmětů včetně jejich oceňování nebo výkup zlata, jiných drahých kovů a kamenů.

Další profese se zaručenou mzdou

Ostatním profesím se věnujeme v samostatných článcích:

Zdroj: MPSV, Autor: David Web,Foto: Pixabay